Christian Bystedt, bartender på restaurang Göteborg, vet vad man ska satsa på när solen står som högst och vi vill ha svalkande förfriskningar – på krogen, i parken eller hemma.

– På sommaren vill man gärna ha något som är uppfriskande men inte för sött. Valfri lemonad tillsammans med gin och en passande likör är ett hett tips. Det är fräscht och inte så svårt att göra, säger han.

Ett annat hett tips, utöver att alltid lassa på med väldigt mycket is, tycker Christian Bystedt är caipirinhas. Men inte i dess klassiska form.

– Den går bra att göra dem med alla möjliga smaker. Då blir det inte så enformigt. Alla möjliga färska bär fungerar att smaksätta drinken med, säger Christian Bystedt.

Christian Bystedts fräscha sommardrinkar:

Elderberry lemonade
Gin, fläderlikör (eller flädersaft)
och citron.
Tillagning:
1. Pressa citron och häll
i en shaker tillsammans
med sprit, likör (eller saft) och is.
2. Skaka och servera i ett högt glas fyllt med is.
3. Toppa med sodavatten och garnera med citronklyftor.

Peachie
Citron, mynta, citronvodka,
persikolikör.
Tillagning:
1. Muddla citron tillsammans med mynta i ett lågt glas.
2. Häll i sprit och likör.
3. Fyll sedan glaset med krossad is och rör runt med lite extra mynta.

Strawberry caipirinha
Färska jordgubbar, lime, råsocker, Sagatiba (brasilianskt rom).
Tillagning:
1. Muddla färska jordgubbar tillsammans med lime och råsocker i ett lågt glas.
2. Häll i spriten. Fyll på med krossad is och garnera efter tycke.
3. Jordgubbar går att byta ut mot andra färska bär.