– De gör väl en realpolitisk bedömning att de inte har råd med att ta det här beslutet, säger Ove Bring, professor emeritus i folkrätt, till TT.

Förra mandatperioden samlade Socialdemokraterna en riksdagsmajoritet för ett erkännande av Västsahara, men Alliansregeringen vägrade fullfölja beslutet.

Inte heller nuvarande regering kommer att erkänna landet, vilket utrikesminister Margot Wallström tillkännager inom kort, sannolikt på måndag, dagen innan Marockos talman kommer till Sverige.

– Det blir naturligtvis en besvikelse därför att vi hade hoppats att man skulle göra en tydlig markering som innebär att ockupation inte lönar sig, säger Jens Orback, generalsekreterare för Olof Palmes internationella center och tidigare S-minister, till TV4 Nyheterna.

Kan bero på FN-kandidatur

Marocko ockuperar två tredjedelar av Västsahara sedan 1970-talet och runt 160 000 västsaharier bor i flyktingläger i Algeriet.

Marocko har under hösten försökt sätta press på svenska politiker, bland annat genom hot om bojkott av svenska företag och försvåra etableringen av ett Ikeavaruhus. Landet har också vägrat att ta emot marockanska barn som lever på gatorna i Sverige.

Bring säger att EU:s fiskeavtal med Marocko är oerhört ekonomiskt viktigt för vissa EU-länder, och att Sverige nog inte vill utmärka sig för mycket i EU-kretsen.

Dessutom pekar Bring på att regeringen redan har haft konflikter med Israel och Saudiarabien.

– Jag tror inte att Sverige vill ta strid med Marocko, som har stöd av många afrikanska länder, och Sverige eftersträvar en plats i FN:s säkerhetsråd.

V-ledaren besviken

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är djupt besviken på beslutet, som han tror beror på kandidaturen till säkerhetsrådet.

– Om vi ska sitta i säkerhetsrådet ska vi sitta där som en röst för folkrätt, en röst för avkolonisering. Den rösten tappar ju värde nu när man schackrar med det och ger efter för de marockanska ockupanterna, säger Sjöstedt till SVT:s Aktuellt.

Biståndsorganisationen Emmaus kallar beslutet ett extremt svek.

– Sverige skulle ha blivit det första EU-landet att erkänna Västsahara, säger Julia Finér, ordförande för Emmaus Stockholmsavdelning, till TT.

– Vad ska jag säga till flyktingarna som frågar mig varje dag hur det går? Till dem som valt en fredlig väg och trott att politiska påtryckningar faktiskt kan löna sig? säger hon.