Fakta: Val i flera omgångar

Den första valomgången i det egyptiska parlamentsvalet ägde rum den 17–19 oktober då 14 egyptiska provinser gick till val. Inklusive utlandsröster registrerades 25 miljoner väljare denna omgång.

Valkommissionen godkände då 2 573 individuella kandidater och därtill åtta listor med politiker. Totalt ska 568 parlamentsledamöter utses.

Den andra valomgången är planerad till 21–23 november. Därefter kan det, vid behov, även bli extraval fram till den 2 december.

Resultatet i den andra omgången beräknas komma under den första veckan i december.

Källor: Egyptens valkommission, Reuters

– Det finns ingen opposition mot al-Sisi. De som ställer upp tävlar om att alliera sig med honom, säger Dalia Abdelhady som är lektor vid Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet.

Abdelhady är född och uppvuxen i Egyptens huvudstad Kairo och hon vittnar om hur likgiltigheten har spridit sig efter den folkliga revolt som avsatte diktatorn Hosni Mubarak 2011. Muslimska brödraskapet, som har varit den största oppositionsgruppen och som den förre presidenten Muhammad Mursi tillhörde, har bannlysts precis som de mest högljudda aktivisterna.

– Många som var med i upproret är desillusionerade och har lämnat landet. De som är kvar riskerar livet och att bli fängslade. De har tappat tron på att det går att uppnå en förändring genom val, säger hon till TT.

Lågt valdeltagande

I den första valomgången i oktober röstade 26 procent av egyptierna enligt officiella siffror. Den här gången kan ännu färre gå till valurnorna, vilket Dalia Abdelhady ser som ett sätt att protestera mot styret.

– Du kan bara visa ditt missnöje genom att inte rösta, så ett lågt deltagande visar att det är en början på en försvagad regim, säger hon.

Dålig säkerhet

De flesta kandidaterna som ställer upp i valet är dessutom personer som redan har både makt och pengar. Abdelhady påpekar att processen mot ett demokratiskt styre är långsam.

– Egyptier måste utbildas i sina politiska rättigheter, annars är det svårt, säger hon.

Landet skakades nyligen av att ett ryskt passagerarplan kraschade i Sinaiöknen på väg från turistorten Sharm el-Sheikh till S:t Petersburg. Ryssland klassar det som ett terrordåd efter att bombrester hittats i vraket. Dådet har överskuggat valrörelsen och tros slå hårt mot turistnäringen som är en motor i landets ekonomi.

– Regeringens tystnad och ovilja att ta ansvar för den dåliga säkerheten i landet borde sänka dess legitimitet internationellt, säger Dalia Abdelhady.