Fakta: Attacker mot poliser i Frankrike

11 och 15 mars 2012: Mohammed Merah, självutnämnd jihadist, dödar tre franska soldater, varav två muslimer. Attackerna sker i Toulouse och Montauban i södra Frankrike.

Han attackerar därefter en judisk skola, den 19 mars 2012, där han dödar tre barn och en lärare. Merah skjuts till döds av polisen den 22 mars.

25 maj 2013: En soldat som patrullerar affärskvarteret La Defense i Paris skadas av Alexandre Dhaussy, en konvertit till Islam.

Dhaussy grips några dagar senare och uppger att motivet var religiöst. En domstol slår fast att han lider av psykiska problem.

20 december 2014: Bertrand Nzohabonayo skjuts till döds efter att han skriker "Allahu akbar" (Gud är större) och går till attack med kniv mot polis i Joue-les-Tours i centrala Frankrike.

8 januari 2015: Islamisten Amedy Coulibaly skjuter ihjäl en polis i Montrouge, i södra Paris, innan han tar gisslan i en judisk mataffär där han dödar ytterligare fyra personer. Han dör sedan i en polisräd.

Coulibaly hade kopplingar till Cherif och Said Kouachi, som attackerar satirtidningen Charlie Hebdo den 7 januari 2015, då 12 personer, varav två poliser, dör.

3 februari 2015: Moussa Coulibaly (inga familjeband med Amedy Coulibaly) går till attack med kniv mot tre soldater som bevakar ett judiskt centrum i Nice i södra Frankrike.

13 november 2015: I det värsta terrordådet i Frankrikes historia dödades 130 personer och fler än 300 skadades men attackerna var inte riktade direkt mot poliser.

7 januari 2016: Precis ett år efter Charlie Hebdo-attacken försöker Tarek Begacem, som svurit trohet till Islamiska staten, attackera en polisstation i Paris med kniv och en bombattrapp. Han skjuts ihjäl av polis.

I går kväll höggs en 42-årig polis ihjäl utanför sitt hem i Magnanville, nordväst om Paris. Angriparen tog sig efter knivattacken in i offrets hus och tog polisens sambo och treårige son som gisslan. Strax därpå evakuerade polis byggnaderna intill. När insatsstyrkor gick in i huset, tre timmar senare, efter misslyckade förhandlingsförsök, hittade de kvinnan död.

Parets son hittades också i huset, "chockad men inte skadad", uppger en åklagare.

Gärningsmannen Larossi Abballa sköts ihjäl i polisinsatsen. Dessförinnan hade han lagt upp bilder på det döda paret och livesänt på Facebook inifrån huset. På filmen pekar Abballa på barnet och säger att han inte vet vad han ska göra med honom.

Tre gripna

I den 13-minuter långa Facebook-filmen, som nu tagits ned från sajten, uppmanar Abballa muslimer att attackera "poliser, journalister, offentliga personer, fängelsevakter och rappare", och hänvisar till fotbolls-EM som just nu utspelar sig i Frankrike. På mordplatsen har polisen funnit en lista med namn på tänkta offer.

Gärningsmannen ska ha svurit trohet till terrorgruppen Islamiska staten (IS) och islamistgruppens propagandaorgan Amaq sade i ett uttalande att "IS-krigaren dödar en polischef på polisstationen i staden Les Mureaux och hans fru med stickvapen nära Paris".

Tre personer som polisen misstänker är knutna till gärningsmannen har gripits. Enligt poliskällor förekom Abballa sedan tidigare i en polisutredning om ett jihadistnätverk med kopplingar till Syrien. Men telefonavlyssning gav ingen ledtråd om den förestående attacken, uppger en åklagare.

"Otvetydigt terrordåd"

Den 25-årige mannen dömdes 2013 till tre års fängelse för kopplingar till en terrororganisation med syfte att förbereda terrorbrott, uppger källor nära utredningen till AFP.

Landets president François Hollande säger att paret "fegt mördats av en terrorist" och att det handlade om ett "otvetydigt terrordåd".

– Frankrike står inför ett betydande terroristhot, säger Hollande.

I fjol skakades Frankrike av två stora terrordåd, där sammanlagt 147 människor dödades.