Fakta: Attackerade polis

I en film som Aftonbladet publicerat syns hur ett stort svartklätt, maskerat gäng ger sig på ett antal väktare vid Sergels torg i Stockholm på fredagskvällen. Enligt polisen ska det ha rört sig om 70-100 personer som deltog i våldsamheterna.

En person greps misstänkt för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Han har nu släppts men är fortfarande misstänkt. Polisen omhändertog en handfull personer som avlägsnades från platsen. Därutöver har ett fall av brott mot knivlagen rapporterats sedan en person blivit påkommen med ett knogjärn.

Mellan 70 och 100 maskerade män deltog i våldsamheterna, uppger polisen. Enligt stiftelsen Expos vd Daniel Poohl rör det sig om personer i huligankretsar från olika storstadslag, främst från Stockholm, som var ute efter det de anser vara politiska motståndare, antirasister. Men även flyktingar.

Det är oklart exakt vilka personerna är, säger Poohl. Firmorna har ofta en apolitisk hållning men det finns en överlappning mellan den organiserade extremhögern och huliganvärlden, enligt Daniel Poohl.

– Att det finns högerextrema åsikter bland delar av firmorna är ingenting nytt. Det nya i det här sammanhanget är hur man går samman, och sättet man gör det på, på stan.

Inga anmälningar

Polisen har tidigare uppgett att personer med koppling till fotbollsfirmor planerat att samlas i Stockholm på fredagen. Men ingen av de patruller som var med under fredagskvällen har skrivit någon anmälan om att någon misshandlats, säger Towe Hägg, informatör vid Stockholmspolisen.

– Är det så att det har skett och inte har anmälts, så uppmanar vi verkligen folk att göra det så att vi får veta om det.

Bar rånarluvor

Enligt Aftonbladet ska våldsverkarna ha attackerat personer som ser ut att ha utländsk bakgrund. Men detta kan polisen, enligt Hägg, inte bekräfta.

Däremot säger Hägg att polisen under gårdagskvällen, genom flygbladen som spreds, fick veta att personer planerade att utsätta ensamkommande flyktingbarn för brott. En anmälan om stämpling till grov misshandel har upprättats.

– Men jag kan inte fastslå om de tillhör en viss gruppering, säger Hägg.

Stort mörkertal

I området kring centralstationen lever en grupp barn från Marocko och Afghanistan utanför samhället. Enligt Patrik Ungsäter, enhetschef för gränspolisen i Stockholm, rör det sig om runt 300 pojkar i åldrarna 15–20 år, som bland annat livnär sig på att begå brott, rapporterar Svenska Dagbladet.

Pojkarna i gruppen undviker polisen, enligt Ungsäter.

– Dessa barn är både brottsförövare och offer men, mörkertalet är stort eftersom de inte polisanmäler, säger han till tidningen.