– Lite har det ju funkat så att folk har kunnat låna upp över öronen. Det är inte bra för bostadsmarknaden och inte bra för privatekonomin.

Förstagångsköparen Istvan Kalmandi i Malmö tycker att lagkravet på amortering av bostadslån som börjar gälla på onsdag är bra.

Fakta: Amorteringskravet

Bostadsköp som görs efter 1 juni i år omfattas av de nya amorteringsreglerna om bostaden lämnas som säkerhet.

Reglerna innebär att lånet ska amorteras med två procent per år ner till en belåningsgrad under 70 procent.

Mellan 50 och 70 procents belåningsgrad ska lånet amorteras med en procent per år.

Tilläggslån amorteras antingen på tio år eller bakas ihop med det ursprungliga lånet och amorteras efter huvudregeln.

Nyproduktion undantas från amorteringskrav för förstagångsköparen i fem år.

Jordbruk och skogsfastigheter omfattas inte av amorteringskravet.

"Särskilda skäl" som dödsfall eller allvarlig sjukdom kan motivera tillfälliga undantag från amorteringskravet.

Omvärdering av bostaden får göras var femte år.

Källa: Finansinspektionen

– Det är sunt. Lite har det ju funkat så att folk har kunnat låna upp över öronen. Det är inte bra för bostadsmarknaden och inte bra för privatekonomin, säger Istvan Kalmandi.

Han gillar det han ser i den lilla tvåan nära Värnhemstorget. Här finns mycket att göra för den händige, men det ser han inte som en nackdel. Begärt pris är 845 000 kronor och spekulanterna är genomgående unga förstagångsköpare, just den grupp som tros påverkas allra mest av det nya amorteringskravet på lån som överstiger halva bostadens värde.

– Här får man ju renovera en del, men jag vill hålla nere kostnaden så att jag inte behöver ta ett för stort lån, säger Oliver Petersson.

Lämnar föräldrarna

Han bor hemma hos föräldrarna i Genarp, men ska nu ta första klivet ut på bostadsmarknaden. Amorteringskravet innebär att han får hålla sig i en lägre prisklass, men det ser han inte som något större problem.

Linus Lindsjö och hans sambo började först titta på gårdar ute på landet, men de har fått tänka om.

– Det är extrema insatser du ska ha som 25-åring i dag. Nu köper vi i stället något billigt, fräschar upp det och gör en vinst, så att vi senare kan ha råd med gården.

Han tycker att det är bra att lagen nu kommer att göra så att alla amorterar, men själv hade han gjort det ändå. Karin Söderberg, som just nu bor i kollektiv i Malmö, resonerar likadant: Om hon ska ta ett bolån vill hon amortera.

– Det är aldrig bra att ha ett lån utan att betala tillbaka. Men allt beror på vad man tjänar. För vissa kanske det inte går att amortera.

Blir en splittring

Lagändringen kommer att innebära att vissa inte kan köpa lägenhet, konstaterar hon.

– Så det kommer att bli en splittring där.

Albin Malmborn och Matilda Hofvander är på sin första lägenhetsvisning. Båda bor hemma hos föräldrarna i Svedala, men nu vill de flytta ihop och letar efter något centralt i Malmö som ligger runt miljonen. Förstagångsköpare måste hålla sig i skinnet och köpa billigt, resonerar de. Amorterat hade de gjort ändå, men de välkomnar lagändringen.

– Svenskar är väldigt belånade, så jag anser att det är bra, säger Albin Malmborn.