Fakta: USA – Kuba

1959: Fidel Castro och hans gerilla tar makten i Kuba genom att störta Fulgencio Batistas regim.

1960: Amerikanska företag i Kuba förstatligas utan kompensation, vilket leder till att USA kapar de diplomatiska förbindelserna och inför handelsembargo.

1961: CIA börjar planera att lönnmörda Fidel Castro. USA stödjer ett misslyckat invasionsförsök vid Grisbukten.

1962: "Kubakrisen", nära atomkrig när USA reagerar på att sovjetiska avskjutningsramper för kärnvapenbärande robotar planeras på ön.

2008: En krasslig och åldrande Fidel Castro lämnar över ledarskapet i Kuba till sin yngre bror, Raúl.

2014: Efter hemliga förhandlingar i påve Franciskus regi meddelar de båda ländernas presidenter, Barack Obama och Raúl Castro, att relationerna ska bli normala igen.

2016: USA:s president Barack Obama besöker Kuba, det första besöket av en sittande amerikansk president på 88 år.

"Utnämningen av en ambassadör är ett steg framåt mot en mer normal och produktiv relation mellan våra två länder", säger Obama i ett uttalande.

Nu är det upp till senaten, som måste godkänna Obamas val. Republikanerna har en majoritet i senaten, och det är därför tveksamt om den kommer att stödja presidentens beslut att utse en ambassadör i Kuba.

I synnerhet förväntas starkt motstånd från de republikanska senatorerna Marco Rubio i Florida och Ted Cruz i Texas, som båda har kubanska rötter.

Rubio hånar nomineringen i ett uttalande och säger "att det bara är ett försök från Obamas sida att i elfte timmen som president stärka sitt arv". Förslaget "kommer aldrig att uppnå någonting", säger han.

Sedan 2014 har Washington och Havanna utfört en rad åtgärder för att normalisera relationen mellan länderna.