Fakta: Talibanledaren mulla Akhtar Mansour

Mulla Mansour har under lång tid setts som ledare för talibanerna. Han var nära allierad med grundaren mulla Omar som dog 2013 men dödförklarades officiellt först i fjol sommar.

Född på 1960-talet i Kandaharprovinsen, där han efter talibanernas fall tjänstgjorde som ett slags skugguvernör.

Han var minister för civil flygfart under talibanernas styre 1996-2001.

Enligt FN har han haft en aktiv roll i narkotikasmuggling.

Har haft en konflikt med Abdul Qayum Zakir, en av talibanernas ledande militära befälhavare, under en maktkamp om förhandlingar med Afghanistans regering.

En man som utgav sig för att vara Mansour träffade den förre afghanske presidenten Hamid Karzai för fredssamtal 2010, men senare uppdagades att mannen var bedragare.

Källa: BBC News.

Vare sig Pakistans premiärminister eller arméchef fick någon information av USA om angreppen, enligt uttalandet från Islamabad. Där understryks också att en förhandlingslösning är enda möjligheten att skapa en hållbar fred i Afghanistan.

Att attackerna utfördes på pakistansk mark kan ytterligare förvärra de hårt ansträngda relationerna mellan USA och Pakistan, tror Husain Haqqani, före detta FN-ambassadör.

– Det är också en signal till (säkerhetstjänsten) ISI att USA börjar tappa tålamodet för löftena om att Pakistan främjar samtal med talibanerna och att de till slut är beredda på att slå till mot det afghanska talibanledarskapet i Pakistan, säger han.

Utgjorde "hot"

En talesperson för Pakistans UD, Nafees Zakaria, bekräftar att departementet nåtts av rapporter om Mansours död och att man nu försöker att verifiera uppgifterna. Afghanska underrättelsetjänster har dock intygat att Mansour dog, och en hög befälhavare inom talibanrörelsen har också bekräftat uppgifterna, skriver nyhetsbyrån AP på Twitter.

USA:s utrikesminister John Kerry kommenterade attackerna på söndagen:

– Mansour utgjorde ett överhängande hot mot amerikansk personal, afghanska civila och afghanska säkerhetsstyrkor. Han var också helt emot fredsförhandlingar, säger Kerry.

Även en talesperson för Afghanistans president Ashraf Ghani kommenterar nyheten.

– Räden gjordes i överenskommelse med afghanska myndigheter. Den verkar ha varit lyckosam och vi söker bekräftelse, säger talespersonen Syed Zafar Hashemi.

Obama godkände

USA:s president Barack Obama ska enligt en amerikansk källa ha godkänt attacken som genomfördes i Pakistan, nära gränsen mot Afghanistan, i lördags.

Flera amerikanska drönare attackerade männen, som färdades i ett fordon i ett glesbefolkat område i Pakistan längs den pakistansk-afghanska gränsen, sydväst om staden Ahmad Wal, enligt en amerikansk källa.

I angreppet ska ytterligare en person ha dödats men båda kropparna ska vara så svårt brännskadade att de hittills varit omöjligt att identifiera, säger två pakistanska underrättelsetjänstemän.

I december florerade rykten om att mulla Mansour hade skadats svårt eller dödats i en eldstrid under ett möte med andra talibanledare i Pakistan. Efter en tid av spekulationer meddelade Mansour på en ljudinspelning att han levde.

Akhtar Mansour utropades till talibanernas ledare efter att mulla Omar dödförklarats sommaren 2015. Då hade mulla Omar varit död i två år.