Fakta: Nära allierad med Putin

Sergej Shoigu, född i Sibirien 1955 och Rysslands försvarsminister sedan 2012.

Utmålas av medier som tillhörande den tre år äldre presidenten Vladimir Putins allra innersta cirkel. Han ses också som hjärnan bakom landets upprustning och militära strategier med bland annat flygbombningarna i Syrien och annekteringen av Krim samt krigföringen i östra Ukraina.

I likhet med Putin ser han tillbaka på Sovjettiden med nostalgi, och som en period när ryssarna kände sig säkra och ekonomiskt trygga. Han sägs avsky korrupta oligarker och avvisade president Michail Gorbatjovs liberala reformer. Han blev dock en betydelsefull allierad till presidenten Boris Jeltsin.

Brittiska The Spectator skriver att Shoigu ses som en "självsäker, hänsynslös och krävande" försvarsminister. Men tidningen konstaterar att det är hans nära vänskap med Putin som kommer att avgöra om han kan bli landets näste president.

Källor: The Spectator, The Economist

Rysslands initiativ går bland annat ut på gemensamma angrepp mot vapenkonvojer, inklusive sådana som är på väg in i Syrien från Turkiet. Enligt Shoigu är förslaget förankrat hos den syriska regimen och det ska ha diskuterats med amerikanska militära experter i Jordaniens huvudstad Amman och andra parter i Genève, där fredssamtal mellan de stridande parterna i Syrien har pågått men avbrutits.

Shoigu säger samtidigt att Ryssland förbehåller sig rätten att genomföra attacker på egen hand.

USA säger nej

Washington avvisar dock det ryska initiativet om gemensamma angrepp.

– Vi varken samarbetar eller koordinerar några operationer i Syrien med Ryssland, säger Jeff Davis, talesman för det amerikanska försvarsdepartementet.

Amerikanska utrikesdepartementets talesman John Kirby fyller på med att USA håller den syriska regimen, som stöds av Ryssland, ansvarig för de flesta av överträdelserna mot vapenvilan. Han manar Ryssland att upphöra med (de statliga) angreppen, som drabbat "civilbefolkningen och civila anläggningar".

Företrädare för väst säger anonymt att de tror att försvarsministerns förslag handlar om att försöka öka Rysslands anseende på den internationella arenan.

Knutet till al-Qaida

Själva fredsprocessen i Syrien är tyngd av problem, men det pågår försök att få parterna att återuppta samtalen i Schweiz som letts av FN-sändebudet Staffan de Mistura. Nusrafronten, som är knuten till terrornätverket al-Qaida, har inte varit delaktig i samtalen, och både USA och Ryssland är motståndare till gruppen.

Londonbaserade rättighetsgruppen SOHR, med kopplingar till den syriska oppositionen, rapporterar dagligen om brott mot vapenvilan. Den 30 april uppgav gruppen att nästan 5 600 människor dödats i de flesta syriska provinser under de första nio veckorna av vapenvilan, som inleddes i slutet av februari.

Sedan kriget bröt ut för över fem år sedan har minst 250 000 människor dödats.