IS andreman, "haji imam" Abd al-Rahman Mustafa al-Qaduli, är en av de dödade, meddelar en belåten försvarsminister Ash Carter till reportrar i Washington, men lägger till brasklappen "troligen".

– Vi eliminerar systematiskt IS regering.

"Finansminister" undanröjd

al-Qaduli, som har rapporterats dödad vid ett tidigare tillfälle, ska bland annat ha skött rörelsens finanser. Enligt försvarskällor till tv-kanalen NBC höll han i kontakten med högste ledaren Abu Bakr al-Baghdadi, som uppges ha gått under jorden.

Carter och militärchefen Joe Dunford gav inga fler detaljer och nekade till frågor om huruvida den amerikanska närvaron på marken ökar i Syrien och Irak. De talade dock om en tilltagande generell offensiv mot vad Carter kallar Belgiendådens "föräldratumör" – IS fästen i syriska al-Raqqa och irakiska Mosul.

Jagar IS chefer

New York Times skriver att amerikanska specialenheter sedan några månader i båda länderna arbetar med att identifiera, hitta och döda IS ledare, i samarbete med lokala styrkor.

– Vi har lärt oss väldigt mycket om vem som är vem, så att vi kan döda dem, och hur de är finansierade, så att vi kan torka ut de strömmarna, säger Carter.

Strider i Palmyra

På fredagen erövrade också syriska regeringsstyrkor en av IS ställningar i den världsarvsklassade staden Palmyra, enligt statliga medier och Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar utvecklingen från Storbritannien.

Syrisk tv uppger med hänvisning till en militär källa att regeringsarmén och regimtrogen milis intagit det antika citadellet, beläget på en strategisk höjd nordväst om staden.

Enligt den statliga syriska nyhetsbyrån Sana pågår strider även nära Palmyras ruiner, som härstammar från romarriket. Framryckningen uppges få understöd av ryskt bombflyg.

Palmyra har kontrollerats av IS sedan i maj i fjol. Gruppen har sedan dess förstört flera historiskt viktiga tempel och gravar.