Fakta: Kriget i Jemen

En konflikt mellan de Iranstödda huthirebellerna från norra Jemen och landets regering eskalerade under förra året. En USA-stödd koalition ledd av Saudiarabien gick då in på regeringens sida i inbördeskriget. Rebellerna anklagar regeringen för att vilja dela landet i rika och fattiga regioner.

Den dödliga konflikten uppges ha tagit över 6 800 liv, skadat över 35 000 människor och tvingat 3 miljoner på flykt.

Adenviken söder om Jemen är en av världens viktigaste fartygsrutter.

Källa: AFP , TT:s arkiv

Uppmaningen kom efter ett möte mellan Kerry och hans brittiske kollega Boris Johnson i London på söndagen. Om de Iranstödda huthirebellerna och regeringen, som stöds av en saudiledd militärallians, accepterar och verkar för en vapenvila står FN:s sändebud i Jemen redo att omedelbart arbeta fram förutsättningarna för en sådan, meddelade Kerry.

– Nu är tiden inne för att inleda en villkorslös vapenvila och sedan gå vidare till förhandlingsbordet, sade USA:s utrikesminister John Kerry efter ett möte med sin brittiske kollega Boris Johnson i London, enligt Reuters.

Trappats upp

Storbritannien har tidigare föreslagit att FN:s säkerhetsråd ska verka för en vapenvila i Jemen. Detta efter en förödande flygattack mot en begravning i huvudstaden Sanaa, där över 140 människor miste livet. Attacken var saudiledd och riktad mot huthirebellerna.

Samtidigt har situationen trappats upp de senaste dagarna, sedan robotar vid flera tillfällen skjutits mot amerikanska marinfartyg i Röda havet utanför Jemen. Inget av dem har träffats och ingen människa har skadats.

– En utvärdering av händelsen pågår. Alla amerikanska krigsfartyg... i området är säkra, sade en försvarstjänsteman som vill vara anonym till nyhetsbyrån AFP, efter den senaste robotbeskjutningen i lördags.

Logistiskt stöd

USA har svarat med att avfyra kryssningsrobotar av typen Tomahawk mot tre radarstationer på den rebellkontrollerade kusten.

USA bidrar med logistiskt stöd till den saudiledda alliansen som bekämpar rebellerna, men Washington har understrukit att USA inte vill bli inblandat i ännu ett krig i den oroliga regionen.