Fakta: Sydkinesiska sjön

Sydkinesiska sjön, eller Sydkinesiska havet, är till ytan åtta gånger större än Sverige och omges av ett tiotal länder.

Havet som är viktigt för sjöfarten har rika fiskevatten och sannolikt enorma olje- och gastillgångar.

Här finns en mängd småöar och rev och de två stora, i huvudsak obebodda, ögrupperna Spratly och Paracel.

Territoriella tvister har förekommit i området i århundraden. 1974 tog Kina Paracelöarna från Vietnam och 1988 drabbade de båda länderna samman om Spratlyöarna. Tiotals soldater dog vid båda tillfällen.

Kina, Vietnam och Taiwan gör anspråk på både Spratly- och Paracelöarna i sin helhet, medan Filippinerna, Malaysia och Brunei gör anspråk på delar av Spratlyöarna.

Källor: BBC, UI

Patrulleringen innebär att USA stärker sin närvaro i det omstridda havsområdet där det pågår en konflikt med Kina, som gör anspråk på i stort sett hela området. Det är både mineralrika och strategiskt viktiga vatten där en stor del av världens containertrafik passerar.

Kina har uppfört konstgjorda öar där, vilket väckt ont blod i Filippinerna och i flera av grannländerna.

– I Sydkinesiska sjön orsakar i synnerhet Kinas agerande oro och bidrar till ökade regionala spänningar, sade Carter efter ett möte med Filippinernas president Benigno Aquino.

Fem A-10C Thunderbolt och fyra andra amerikanska militärflygplan ska nu stationeras i landet till slutet av april, liksom 275 soldater som blir kvar efter den årliga övningen där tusentals filippinska och amerikanska soldater deltar.

Kring 200 av den amerikanska personalen ska arbeta med att utbilda filippinska soldater medan övriga stationeras på en bas i Manila för att stödja det ökade militära samarbetet mellan de två länderna.