Fakta: Marco Rubio

Senator från Florida. 44 år Katolik. Tros ha chanser att locka latinoröster till Republikanerna. Aktiv debattör i invandringsfrågor. Hans föräldrar emigrerade från Kuba till USA i slutet av 1950-talet. Ideologiskt står han lång till höger men uppges ha distanserat sig mer och mer från den ultrakonservativa Tea Partyrörelsen.

Beskedet kan inte betraktas som något annat än ytterligare en smocka mot den redan golvade Jeb Bush.

New York-miljardären Paul Singer skickade i fredags ett brev till ett dussintal andra republikanska bidragsgivare där han förklarade sin avsikt att stödja Rubio, rapporterar the New York Times.

Klara av Clinton

I brevet beskriver Singer Rubio som den enda potentiella kandidat som kan "hantera den komplexa primärvalsprocessen och samtidigt utmana Hillary Clinton". Hittills pekar det mesta på att den tidigare utrikesministern blir Demokratiska partiets kandidat.

Marco Rubio och Jeb Bush kämpar tillsammans med drygt tio andra aspiranter om att få bli den som nomineras som Republikanernas presidentkandidat i nästa års val. Och Bush ska, liksom bland andra New Jerseys guvernör Chris Christie, ha varit oerhört angelägen om att få den mäktige Singers stöd.

Innan kampanjen drog i gång bedömdes den förre Floridaguvernören Bush – son respektive bror till två tidigare amerikanska presidenter – som en favorit.

Men sedan blev det stopp. När den yvige och stormrike fastighetsmagnaten Donald Trump klev in på arenan blev det han som tog över "showen" och Trump har sedan dess dominerat det republikanska startfältet. Nyligen började dock den timide och mycket konservative pensionerade läkaren Ben Carson flytta fram sina positioner och beroende på vilken opinionsmätning det rör sig om så antingen leder Carson knappt eller så är han hack i häl på Trump.

Politiskt oerfarna

Men både Trump och Carson räknas som "outsiders" och ingen av dem har någon politisk erfarenhet att tala om. Därför räknar många med att de kommer tappa stöd när nyhetens behag lagt sig, och ju mer kampanjen närmar sig den slutliga nomineringen.

Att nu bidragsgivaren Singer, som också har stort inflytande över andra potentiella givare, beslutar sig för att stödja den 44-årige Rubio kan tolkas som att den republikanska kampanjen är på väg in i en ny fas.

I veckan hölls den tredje tv-sända debatten mellan de republikanska aspiranterna. Efteråt var de amerikanska kommentatorerna rörande överens om att Marco Rubio var en av dem som gjorde bäst ifrån sig.

Däremot floppade Jeb Bush rejält, enligt samma eniga kommentatorskår.