Fakta: Terrordådet på Pulse den 12 juni

02.00: Oman Mateen stannar med sin skåpbil utanför gayklubben Pulse, där omkring 320 gäster och anställda befinner sig.

02.02: Mateen beger sig mot lokalen, beväpnad med en automatkarbin och en halvautomatisk pistol, och han öppnar eld. En uniformerad polis som arbetar extra på gayklubben besvarar skotten och en eldstrid bryter ut. Mateen tar sig in i lokalen där han börjar skjuta ihjäl och skottskada människor på ett dansgolv och andra platser i lokalerna.

Osäker tidpunkt: Två poliser tar sig in på Pulse och utväxlar skott med Mateen, som flyr mot en toalett. Där barrikaderar han sig och tar flera personer som gömt sig i utrymmet som gisslan. Han skottskadar flera av dem.

02.09–03.00: Pulses Facebooksida skriver att alla ska ta sig ut ur lokalen och "fortsätt springa". Omkring 100 poliser rycker ut till klubben.

02.30: Ungefär den här tiden ringer Mateen larmnumret och svär trohet till IS.

03.58: Polisen uppmanar via Twitter alla att hålla sig borta från området.

05:00: Två explosioner hörs. Det är polisens insatsstyrka (SWAT) som går in i lokalen. Bland annat används ett bepansrat fordon för att ta sig in i entrén. Mateen skjuts till döds.

(Tiderna i lokal tid i Orlando, Florida.)

Källor: BBC; The Globe and Mail, New York Times, Orlando Sentinel

Fakta: Vapnen köptes lagligt

Karbinen som Omar Mateen använde vid masskjutningen i Orlando är av märket Sig Sauer MCX.

Han köpte den lagligt den 4 juni i Port St Lucie, nära sitt hem. Dagen efter köpte han även en nio millimeters pistol av märket Glock 17, som han också avfyrade under massmordet på Pulse. Även det inköpet var lagligt.

Karbinen liksom pistolen är halvautomatiska, vilket innebär att avtryckaren måste tryckas varje gång ett skott ska avlossas.

Källa: CNBC och motherjones.com.

USA:s justitieminister Loretta Lynch säger enligt tidningen Orlando Sentinel att redigerade utskrifter ska bli tillgängliga på måndagen, drygt en vecka efter vad som utreds som ett terroristbrott.

– Det är vårt mål att allmänheten ska få ta del av så mycket information som möjligt om denna utredning, säger hon.

Kan ge mer

Öppenheten kan enligt Lynch bidra till att människor förstår vilka bakomliggande motiv Mateen hade och vad som ledde honom dit. Hon säger även att det kan bidra till att det går att få fram mer information om dådet.

Lynch berättar att utskrifterna visar hur Mateen svor trohet till terrorgruppen IS och hur han förklarade sig ha resonerat inför angreppet samt vad han nämnde om den amerikanska utrikespolitiken i stort under de tre timmar han barrikaderade sig med gisslan inne på en av klubbens toaletter, efter att ha dödat 49 människor och skadat ett 50-tal. Han sköts av polis i samband med att polisens insatsstyrka tog sig in, eftersom det fanns farhågor om att han även skulle detonera bomber i lokalerna.

Tre samtal

FBI-chefen James Comey säger att Mateen talade i telefon från toaletten med Orlandopolisen tre gånger under det utdragna angreppet. Enligt Orlando Sentinel skickade massmördaren även textmeddelanden till sin fru som ska ha svarat att hon älskar honom. Han surfade även på nätet för att hitta medieuppgifter om dådet.

Att utskrifterna från samtalen mellan polisen och Mateen offentliggörs i redigerat skick beror enligt Loretta Lynch på att myndigheter vill försöka minska risken för att offer ska behöva återuppleva skräcken.