Fakta: Blåsväder kring Najib

Malaysias premiärminister Najib Razak lanserade fonden 1MDB 2009 för att investera i projekt för ekonomisk utveckling. Han kontrollerade fonden noga i sin dåvarande roll som finansminister.

Det har dock länge cirkulerat uppgifter om att pengar från fonden ska ha förskingrats.

Najib Razak hamnade i blåsväder när en stor summa pengar upptäcktes på hans personliga konto. Han har erkänt att han tog emot närmare 700 miljoner dollar i insättningar på sitt privata konto 2013. Enligt kritiker kom pengarna från investeringsfonden 1MDB men enligt Najib Razak var det en privat gåva från den saudiska kungafamiljen.

Singapore meddelar nu att man har lagt beslag på nästan 180 miljoner dollar som kopplas till skandalomsusade 1MDB. I USA:s fall handlar det om över en miljard dollar.

Skandalen kring fonden 1MDB, som grundats av premiärminister Najib Razak, har länge orsakat tumult i Malaysia. Nu försöker amerikanska åklagare beslagta tillgångar motsvarande en miljard dollar – vilket följts av liknande åtgärder från Singapore.

USA:s justitiedepartement har lämnat in en stämningsansökan där det talas om bedrägerier i enorm skala. Pengar från fonden ska bland annat ha använts till lyxbostäder, konstverk, privatplan och för att finansiera "The Wolf of Wall Street" – en film med Leonardo DiCaprio i huvudrollen som ironiskt nog handlar om penningtvätt.

– Justitiedepartementet kommer inte att tillåta att det amerikanska finansiella systemet används som en kanal för korruption, säger USA:s justitieminister Loretta Lynch, enligt nyhetsbyrån AFP.

Premiärministern namnges inte uttryckligen i stämningsansökan, men det hänvisas till en högt uppsatt tjänsteman med kontroll över fonden. Najib Razak har tidigare nekat till brott och enligt premiärministerns talesperson kommer han att vara samarbetsvillig i utredningarna.

Oppositionen kräver Najib Razaks avgång.