Stormen Jonas, även kallad "Snowzilla" i amerikanska medier, väntas påverka 85 miljoner amerikaner och katastroftillstånd har utlysts i flera delstater längs östkusten. Över sex decimeter snö spås vräka ner över USA:s huvudstad Washington DC under helgen.

– 60 centimeter snö är väldigt mycket snö, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

– Stora snömängder kommer ofta väldigt lokalt i Sverige. Här (i USA) rör det sig om ett större område som kan få stora mängder.

Så kallade snökanoner, som uppstår då stora mängder kall luft rör sig över varmare vatten, är ett vanligt fenomen i Sverige som kan ge upphov till kraftiga snöfall. Och det finns ett flertal exempel på svenska snöfall som slår den spådda mängden i USA.

I slutet av november 2012 föll till exempel 75 centimeter snö i Kilagård, söder om Linköping, inom loppet av ett dygn. Några år tidigare, i december 1998, uppmättes ett snödjup på en och en halv meter i Gävletrakten efter några dagars intensivt snöande.

– Visst sex decimeter nysnö under kort tid hade varit ett kraftigt snöfall i Sverige, men det är ju inte så att det är jätteovanligt, konstaterar Marcus Sjöstedt vid SMHI.