Fakta: Talibanledaren mulla Akhtar Mansour

Mulla Mansour har under lång tid setts som ledare för talibanerna. Han var nära allierad med grundaren mulla Omar som dog 2013 men dödförklarades officiellt först i fjol sommar.

Född på 1960-talet i Kandaharprovinsen, där han efter talibanernas fall tjänstgjorde som ett slags skugguvernör.

Var minister för civil flygfart under talibanernas styre 1996-2001.

Enligt FN har han haft en aktiv roll i narkotikasmuggling.

Har haft en konflikt med Abdul Qayum Zakir, en av talibanernas ledande militära befälhavare, under en maktkamp om förhandlingar med Afghanistans regering.

En man som utgav sig för att vara Mansour träffade den förre afghanske presidenten Hamid Karzai för fredssamtal 2010, men senare uppdagades att mannen var bedragare.

Källa: BBC News.

I angreppet ska ytterligare en person ha dödats, enligt den amerikanske tjänstemannen som säger att inga civila dödsoffer krävdes.

USA:s president Barack Obama ska ha godkänt attacken som genomfördes i Pakistan, nära gränsen mot Afghanistan, vid åttatiden på lördagsmorgonen svensk tid, vilket betyder att angreppet skedde sent i fredags kväll lokal tid.

Flera amerikanska drönare attackerade männen, som färdades i ett glesbefolkat område i Pakistan längs den pakistansk-afghanska gränsen, sydväst om staden Ahmad Wal, enligt den amerikanska tjänstemannen.

I december florerade rykten om att mulla Mansour hade skadats svårt eller dödats i en eldstrid under ett möte med andra talibanledare i Pakistan. Efter en tid av spekulationer meddelade Mansour på en ljudinspelning att han levde.

Uppgifterna gjorde gällande att Mansour skadades svårt eller dödades under ett möte mellan talibanledare som hölls i närheten av Quetta i Pakistan.

"Det finns ingen sanning i rykten om att jag skadades eller dödades i Kuchlak", sade en röst i filen som skickats med e-post av en av talibanernas talespersoner.

"Detta är fiendepropaganda", sade personen som uppgavs vara mulla Mansour och tillade: "Jag har inte varit i Kuchlak på mycket länge".

Akhtar Mansour utropades till talibanernas ledare efter att mulla Omar dödförklarats sommaren 2015. Då hade mulla Omar varit död i två år.

Utnämningen av Mansour ledde till öppna strider och avhopp i rörelsens ledarskikt.