Fakta: Sydkinesiska sjön

Sydkinesiska sjön, eller Sydkinesiska havet, är till ytan åtta gånger större än Sverige och omges av ett tiotal länder.

Havet som är viktigt för sjöfarten har rika fiskevatten och sannolikt enorma olje- och gastillgångar.

Här finns en mängd småöar och rev och de två stora, i huvudsak obebodda, ögrupperna Spratly och Paracel.

Territoriella tvister har förekommit i området i århundraden. 1974 tog Kina Paracelöarna från Vietnam och 1988 drabbade de båda länderna samman om Spratlyöarna. Tiotals soldater dog vid båda tillfällen.

Kina, Vietnam och Taiwan gör anspråk på ögrupperna Spratly och Paracel i sin helhet, medan Filippinerna, Malaysia och Brunei gör anspråk på vissa av Spratlyöarna.

Såväl Kina som Filippinerna gör anspråk på Panatag-reven (Huangyan på kinesiska, Scarborough Shoal på engelska), som ligger 23 mil väster om Filippinernas huvudö Luzon. 2012 tog Kina kontrollen över öarna, efter ett bråk om vilken nation som hade rätten att fiska där.

Källor: BBC, UI

Om Kina genomför sina planer på att bygga på de omstridda Panatag-reven (Huangyan på kinesiska) kommer USA och andra länder att "vidta åtgärder", enligt USA:s försvarsminister Ashton Carter.

– Jag hoppas att det här bygget inte blir av eftersom det kommer att resultera i åtgärder från både USA och andra i regionen. Det kommer inte bara innebära ökade spänningar utan även isolera Kina, sade han vid ett toppmöte i Singapore.

Medier i Hongkong har rapporterat om Kinas planer att etablera en utpost på ögruppen Panatag, som ligger 23 mil väster om Filippinernas huvudö Luzon, men som Kinas militär tog kontroll över 2012.

Kina gör anspråk på en rad öar och ögrupper i Sydkinesiska sjön som Filippinerna, Malaysia, Indonesien och Vietnam också anser sig äga rätten till. I takt med att Kina byggt jättelika anläggningar på flera av öarna, som tros vara militära, har protesterna från bland annat USA ökat.

Filippinerna har stämt Kina i Internationella domstolen (ICJ) i Haag, som de närmaste veckorna väntas komma med ett avgörande i frågan. Kina har dock redan på förhand meddelat att landet inte kommer att erkänna domslutet.