Fakta: Överenskommelsen om vapenvila

Den syriska vapenvilan har förhandlats fram av USA och Ryssland. Avtalet syftar till att stoppa striderna mellan regimstyrkorna och den väpnade oppositionen, men omfattar inte jihadistgrupper.

Här är några av punkterna i avtalet:

Ett första eldupphör om 48 timmar inleddes vid klockan 19 i måndags. Det har sedan förlängts med 48 timmar i taget.

Under vapenvilan ska den syriska regimen avstå från stridsuppdrag i luften på platser där oppositionen är närvarande och som omfattas av avtalet.

Håller överenskommelsen en vecka ska USA och Ryssland samarbeta för att slå militärt mot extremistiska grupper som Jabhat Fatah al-Sham (tidigare al-Nusrafronten) och Islamiska staten.

Avtalet innebär att båda parter ska upphöra med alla attacker, inklusive flygbombningar.

Humanitär hjälp ska kunna levereras till belägrade och svåråtkomliga områden, inklusive Aleppo.

Uppgifterna om flygattackerna kom först från syrisk militär sent på lördagen. Den meddelade via statlig tv att militärposteringar vid flygplatsen i Dayr al-Zawr (Deir Ezzor) attackerats av den USA-ledda militära koalitionen. Nästan samtidigt sade den ryska militären att 60 syriska soldater dödats i flygräderna.

"Stridsplan från den internationella anti-jihadistkoalitionen genomförde fyra räder mot syriska styrkor som är omringade av en grupp från Islamiska staten vid flygbasen i Deir Ezzor", skrev den ryska armén i ett uttalande.

Sent på lördagen kommenterade försvarshögkvarteret Pentagon uppgifterna Enligt Pentagon kan koalitionsstyrkor ha bombat militära posteringar.

USA stoppade flygräderna sedan Ryssland påtalat att angreppen riktades mot syrisk militär.

Anklagar USA

Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) uppgav att kanske fler än 80 soldater dödats. SOHR hänvisade till en källa på flygplatsen. Även SOHR sade att USA-ledda styrkor bombat området, men att också ryska stridsflyg bombat i området vid samma tidpunkt.

Enligt ryska uppgifter sent på lördagen har syrisk militär återtagit vissa områden runt flygplatsen, som tagits av Islamiska staten.

Ryssland försvarsdepartement uppgav på lördagen att vapenvilan hade brutits vid 199 tillfällen, enligt den ryska nyhetsbyrån Ria. Dessutom hävdade departementet att läget förvärras främst i provinserna Hama och Aleppo. I ett utspel säger Ryssland samtidigt att USA "bär ansvaret" om vapenvilan misslyckas.

Syriens regim fortsätter samtidigt att blockera humanitärt bistånd till belägrade och svårtillgängliga områden, vilket är ett brott mot avtalet. Flygbombningar och sammandrabbningar mellan regimstyrkor och rebeller har också rapporterats från flera håll i landet.

Kritik från båda håll

Rysslands president Vladimir Putin anklagar också de syriska rebellstyrkorna för att utnyttja vapenstilleståndet för att omgruppera, medan regimen enligt honom "helt underkastat" sig avtalet om vapenvila.

USA:s utrikesminister John Kerry säger i sin tur att Moskva förväntas använda sitt inflytande hos sin allierade Bashar al-Assad för att se till att hjälpleveranser når Aleppo och andra områden i nöd, det vill säga i enlighet med det avtal som medlats fram mellan parterna.