Så jobbar integrationsenheten i Sandviken

Just nu har Sandviken runt 70 nyanlända som avlönas via kommunens statsbidrag, och alltså inte kommunkassan. De blir anställda i minst ett år, och uppfyller sedan vilkoren för a-kassa, vilket gör att de inte behöver ha kontakt med socialtjänsten, förklarar enhetschefen Ulf Palm.

– Det är en win-win-situation. I slutänden kommer de inte ta del av socialbidrag, de blir helt självförsörjande enkelt uttryckt. Och det är de som genom årens lopp har gått vidare till andra tjänster, via kontakter, och kommit ut på arbetsmarknaden. Runt golfbanan rör det sig en hel del människor, så de får ofta vänner och referenser där, säger Ulf Palm.

Andra tjänster som enheten hjälper till med är till exempel personliga assistenter och tolkverksamhet inom skola och omsorg.

Usama Boti är 24 år, men hans erfarenheter ger sken av ett betydligt längre liv än så. För drygt två år sedan såg hans familj ingen annan utväg än att lämna livet i Bagdad, Irak, och söka en säkrare tillvaro i Sverige.

De hamnade i den lilla bruksorten Sandviken, en kommun med 37 000 invånare, och för Usama har livet gått rasande fort. Med hjälp av kommunens integrationsenhet fick han arbete på en golfklubb, och det blev starten på hans nya liv.
 

►LÄS MER: Välkomna till Sverige!

Usama gjorde jobbet så bra att han tog över efter sin handledare Anders Forslund, som hjälpte honom när han först började på golfbanan.

Usama gjorde jobbet så bra att han tog över efter sin handledare Anders Forslund, som hjälpte honom när han först började på golfbanan.

Henry Lundholm

Foto:


Usama kommer klivande i stora gula gummistövlar och ordentliga arbetshandskar. På tröjan står det Sandvikens kommun. När han tillträdde tjänsten på golfklubben blev han handledd av Anders Forslund på kommunen, men nu är det Usama som handleder andra nyanlända.

– Han gjorde det där så bra så han har tagit över efter mig kan man säga, förklarar Anders.

Usama skrattar ödmjukt.

– Det känns jättebra att jobba. Man måste kämpa, jag vill inte sitta hemma och få ersättning.


LÄS MER: Metro besöker asylboende: "Jag korsade Medelhavet – för vad?"


Den tuffaste barriären är språket, men Usama och hans kollegor är alla fast beslutna att ta sig över den. De kommer från olika länder och pratar olika språk, så på jobbet kommunicerar de oftast på svenska. När golfarna kommer förbi brukar de passa på att prata med dem, de börjar bli bekanta nu.

– Alla är jättetrevliga. Ibland rättar de mig men för det mesta förstår vi varandra, säger Usama.


►LÄS MER: Det vill partierna göra för flyktingarna


I Irak jobbade Usama som guldsmed, men det skulle inte fungera här, säger han. I stället är det grafisk design som lockar. Men han har redan fått förlängt kontrakt på golfklubben, så det återstår att se vad som händer.

Nästa stora förändring i livet sker redan om ett par veckor. Då ska han förlova sig med Riam som bor i Malmö, men som kommer flytta upp tids nog. De träffades genom släktingar från Irak.

– Vi kommer ha en stor förlovningsfest med över 100 personer, och till bröllopet nästa år blir det över 200 personer. Då kommer släkt och vänner från Tyskland och Australien också, säger Usama.


LÄS MER: Juma flydde ensam från Afghanistan – fotbollslaget blev hans familj