Fakta: Fem snabba om Azita Raji

Född i Iran. Efter studier i Schweiz flyttade hon som 17-åring till USA. Har dubbla examina från Columbia University i New York, en i franska och arkitektur och en i ekonomi (MBA).

Har arbetat som investerare och finansanalytiker samt haft en rad poster inom olika civila, kulturella och icke vinstdrivande institutioner och organisationer.

Gift med Gary Syman, som varit partner i storbanken Goldman Sachs. Tillsammans har de fem döttrar och sju barnbarn. Maken flyttar också till Sverige, men inget av barnen.

Tävlade som ung i schack och utförsåkning. Tycker mycket om vintern och ser fram emot att få uppleva den i Sverige.

Talar engelska, farsi/persiska, franska, italienska, viss arabiska och japanska. Håller på att lära sig svenska.

Azita Raji om...

Att vara USA:s första kvinnliga ambassadör i Sverige:

– Jag har aldrig stött på det så kallade glastaket (ett uttryck som ibland används för att beskriva att det kan vara svårt för kvinnor att stiga i karriären, att det finns ett osynligt "glastak"), om jag gjort det så har jag inte varit medveten om det. I hela mitt liv har jag bestämt mig för vad som är viktigt för mig, och försökt avlägsna eventuella hinder på vägen. Om det inspirerar kvinnor eller andra grupper att jag är den första kvinnliga ambassadören här, så är det underbart.

Relationen mellan USA och Sverige:

– Vi har ett mycket starkt och uppskattat partnerskap som bland annat visar sig genom koalitionen mot Islamiska staten (IS), Sveriges stöd för sanktionerna mot Ryssland, samarbete rörande bistånd, de fredsbevarande insatserna, handel och kampen mot klimatförändringar. Jag vill fokusera på hur man engagerar unga och entreprenörer, hur relationen kan tas till nästa nivå.

Intresseområden inom filantropi:

– Jag har jobbat med innovation och ledarskap, bland annat genom en av Vita husets kommissioner som syftar till att visa unga ledare hur statsapparaten fungerar och via min gamla skola Columbia University som har ett program där man arbetar med nästa generation kvinnliga ledare. Och så är jag intresserad av så kallat socialt entreprenörskap. Bland annat har jag varit involverad i ett projekt där man binder samman lärdomar och röster från olika organisationer som arbetar mot radikalisering och våldsam extremism.

Att spela schack:

– Min far lärde mig att spela schack när jag var åtta år och jag tävlade som tonåring. Schack lärde mig att se öppningar, möjligheter och det stora perspektivet – och att inte ta något personligt.

– Sverige och Silicon Valley är två av de mest innovativa platserna i världen. Jag vill använda innovation för att ta relationen mellan våra länder till en ny nivå.

Azita Raji är bestämd. Med tydliga gester förklarar hon att hon vill bjuda in fler "röster runt bordet", höra perspektiv från såväl regering, näringsliv och den akademiska världen och spåna idéer med människor av olika åldrar, bakgrund och perspektiv.

– Det finns en massa innovativt tänkande vi kan göra för att stärka vår relation och för att nå mål som rör exempelvis migration eller hur vi skapar miljövänlig energi. Jag hoppas bli en katalysator.

Pippi och pacemaker

Det har gått nästan 18 månader sedan demokraten Barack Obama nominerade henne till posten som den första kvinnliga ambassadören i Sverige och Raji har haft tid att tänka.

Godkännandet av utnämningen, bland flera andra, blockerades i många månader av senatens republikaner (med presidentaspiranten Ted Cruz i spetsen) i protest mot kärnenergiavtalet med Iran. Raji har en bakgrund i finansvärlden och de senaste åren varit verksam inom främst filantropi. Hon har hunnit avsluta en rad styrelseuppdrag och börjat läsa svenska, vilket blir hennes sjunde språk. Men Sverige var inte nytt för henne.

– Jag hade varit här ett par gånger, bland annat när jag som tonåring studerade i Schweiz. Det är fantastiskt att få representera USA i ett land som är ett sådant exempel när det gäller jämlikhet.

Redan som barn och ung i Irans huvudstad Teheran hade hon mött svensk kultur. Först i form av Pippi Långstrump ("jag ville vara som hon") på Teherans bibliotek och sedan genom Ingmar Bergmans filmer. Favoriterna är Sjunde inseglet och Persona. På senare år är det främst blågula innovationer som gjort intryck på henne. Raji nämner pacemakern, säkerhetsbältet och dynamit liksom svensk popmusik, film och klimatteknologi.

– Hur kan ett land som knappt har 10 miljoner invånare vara en sådan jätte på världsarenan när det gäller innovationer? Vad är receptet, det är jag väldigt intresserad av att lära mig, ler hon.

För Obama

54-åriga Azita Rajis ambassadörspost är en så kallad politisk utnämning. Ofta ges sådana till personer som bidragit stort till en presidents valkampanj. Raji arbetade som biträdande ekonomisk chef för president Obamas återvalskampanj 2012. Hon samlade in stora summor och arbetade särskilt med de så kallade vågmästarstaterna. Engagemanget började med att hon läste tal och böcker av presidenten.

– I Barack Obama fann jag karaktären, temperamentet och intellektet hos ledare som kan förändra på djupet.

TT: Vad lärde du dig av att arbeta politiskt?

– Att det är viktigt. Politiken påverkar dig, oavsett om du är intresserad. Nu ser jag politik som filantropi i stor skala, genom den kan man göra skillnad för miljontals människor.

TT: De senaste åren har presidenten och flera ministrar besökt Sverige. Vilka hoppas du få hit?

– Jag skulle vilja att de alla återvände. Och så får vi jobba på att få hit några näringslivschefer från Silicon Valley.