Fakta: USS Gerald R Ford

Bygget av USS Gerald R Ford, som påbörjades 2009, håller på att färdigställas.

Det är det första av tre hangarfartyg i en ny generation som amerikanska flottan beställt.

Ford drivs av två kärnkraftsreaktorer, är 332 meter lång, och ska ha mer än 4 500 personal ombord och 75 flygplan.

Beväpningen består av luftvärnsrobotar för skydd mot attackerande flyg och sjömålsrobotar. Hangarfartygen skyddas främst av andra fartyg.

De andra två fartygen i serien är USS John F Kennedy och USS Enterprise. Kennedy ska vara i tjänst 2020 och bygget av Enterprise ska börja byggas 2018.

I dag har amerikanska flottan tio hangarfartyg i bruk.

Källor: Amerikanska flottan, CNN och Huntington Ingalls Industries

Världens största och dyraste krigsfartyg, det amerikanska hangarfartyget USS Gerald R Ford, dras med stora problem, enligt ett PM från Michael Gilmore, försvarets chef för tester och utvärdering, som Bloomberg och CNN kommit över.

Hangarfartyget skulle från början träda i tjänst i september 2014, men har försenats till november i år. Nu kan det bli nya förseningar.

Enligt PM:et har flottans nya hangarfartyg haft problem med att starta och landa plan, flytta krigsmaterial ombord, utföra flygledning och med självskydd

"De här fyra systemen påverkar större områden av flygverksamheten. Om inte de här problemen, som antagligen kräver omgörningar, löses (...) så kommer de signifikant begränsa [fartygets] möjlighet att utföra stridsuppdrag", skriver Gilmore enligt Bloomberg.

USS Gerald R Ford är nummer ett av tre i den första nya generationen hangarfartyg på 40 år. Programmet kostar 42 miljarder dollar, motsvarande 363 miljarder kronor. Sveriges hela försvar har i år som jämförelse en budget på 48,8 miljarder kronor.