Fakta: Johnson i blåsväder

Listan på plumpa, rasistiska och sexistiska uttalanden och andra fadäser av Storbritanniens nya utrikesminister kan göras lång. Här är några av dem:

2002 beskrev Johnson svarta personer som "flaggviftande Pickaninnies (karikatyrer av barn med afrikanskt ursprung)" med "vattenmelonsleenden", i en kolumn i Daily Telegraph.

2006 skrev han i en kolumn att "i tio år har vi i Tory-partiet vant oss vid Papua New Guinea-lika orgier av kannibalism och dödande av chefer".

Om demokraternas blivande presidentkandidat i USA, Hillary Clinton, skrev han 2007: "hon har blonderat hår, plutande läppar och en stålblå blick, som en sadistisk sjuksköterska på ett mentalsjukhus".

Under OS i Peking 2008 hävdade Johnson att det var en missuppfattning att pingisen kommer från Kina och att sporten egentligen uppfanns vid matborden i 1800-talets England, där det ursprungligen kallades whiff-whaff.

Efter kravallerna i Storbritannien 2011 köpte han tre vattenkanoner från Tyskland. I rollen som inrikesminister stoppade Theresa May användandet av kanonerna, som därmed aldrig har använts.

2015 tacklade Johnson ner en 10-åring vid en "vänskaplig" rugbymatch mot en grupp barn i Japan.

I april i år attackerade Johnson USA:s president Barack Obama för ryktena om att han hade flyttat en staty av Winston Churchill från Vita huset och kallade det "en symbol för den delvis kenyanska presidentens medfödda ogillande av det brittiska imperiet".

Efter att en tysk komiker förolämpat Turkiets president Erdogan kallade Johnson i april i år förbudskansler Angela Merkels beslut att åtala honom för "sjuklig" och sa att hon beslutat "krypa för Erdogans krav".

I maj i år jämförde Johnson EU med Hitlers Nazityskland, i en kolumn i Sunday Telegraph. Han hävdade att EU precis som Hitler försökte bilda en superstat.

I maj i år skrev Johnson en nedlåtande limerick om Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, där han antydde att presidenten tyckte om sex med getter.

Källor: The Atlantic, Daily Mirror

Theresa May förväntades att som nytillträdd brittisk premiärminister plocka in flera brexit-företrädare i regeringen. Men få verkar ha trott att den kontroversielle Boris Johnson skulle få en så pass prestigefylld post. Nu spekuleras om flera tänkbara motiv till utnämningen.

– En förklaring är att de som faktiskt kampanjade för en brexit ska få ta ansvar för det. Då kan Theresa May skylla på dem om det ses som misslyckat, säger Lena Karlsson på Utrikespolitiska institutet.

Delade meningar

Även David Davies, som blir minister med ansvar för EU-utträdet och Liam Fox, ny minister för internationell handel, får stort ansvar för konsekvenserna av resultatet i folkomröstningen den 23 juni. Deras roller kan också ses som ett sätt att begränsa makten för den skandalomsusade Johnson.

I London är meningarna om det hela delade. 27-åriga Carmen Lambrianos tycker det var tur att Johnson inte fick direkt ansvar för att förhandla om utträdet ur EU.

– Men även om jag nödvändigtvis inte håller med honom är han inte en fullständig idiot, han är rätt smart, säger hon till TT:s utsände.

Hålla i schack

Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault reagerade på utnämningen med att kalla Johnson en lögnare och i europeisk press benämns han som en politisk gycklare. Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier sade att han var förbannad på brittiska "ansvarslösa politiker" som först lockade landet att lämna EU och sedan "vägrade ta ansvar och gick och spelade cricket".

Röster har höjts för att Johnson borde inleda sin tid som minister med att åka runt och be de många politiker och folkgrupper han förolämpat om ursäkt. Oavsett vilket tror Karlsson att han måste tona ner sin retorik.

– Han har fått en väldigt tung post, men en post som Theresa May kanske tror att hon kan kontrollera. Det är ju någon slags vågspel, men hon måste tro att hon kan hålla honom i schack där. Utrikespolitiken innehåller ju områden där premiärministern ofta är inne och tassar i vilket fall, säger hon.

Med tanke på Boris Johnsons popularitet bland väljarna kan utnämningen också vara ett sätt att behålla deras stöd.