Fakta: Mordförsöket på Nazarov

Den 22 februari 2012 skjuts den då 54-årige Obid Nazarov i bakhuvudet i en trappuppgång i Strömsund. Han får svåra hjärnskador men överlever.

Nazarov är en av de mest kända muslimska ledarna från Uzbekistan och en av de tyngsta kritikerna av landets diktatur. 2006 fick han asyl i Sverige.

Säpo har kritiserats för att ha underskattat faran och inte ha underrättat lokal polis om hotbilden.

Ett uzbekiskt par i 30-årsåldern visar sig ha spårat upp imamen åt den misstänkte attentatsmannen, men de frias i tingsrätt och hovrätt eftersom det inte kan bevisas att de kände till mordplanerna.

Den misstänkte skytten grips i januari 2015 i Ryssland på svensk begäran och överlämnas den 25 augusti samma år.

Mannen fälls i december 2015 Östersunds tingsrätt för mordförsök och får 18 års fängelse. Alla parter överklagar domen.

Nazarov vårdas alltjämt på hemlig ort för sina skador.

Den misstänkte torpeden fälldes i Östersunds tingsrätt för mordförsöket i Strömsund 2012 på den regimkritiske exiluzbekiske imamen Obid Nazarov, som sköts vid sin bostad. En 37-årig uzbek dömdes till 18 års fängelse. När fallet från och med tisdagen tas upp igen kommer åklagare Krister Petersson att yrka på livstids fängelse och peka ut uzbekiska staten som den som ytterst beställde dådet.

– Jag kan inte se det på annat sätt, säger Petersson.

Nazarovs målsägarbiträde, liksom sonen David Nazarov, vill att hovrätten för Nedre Norrland tydligt pekar ut Uzbekistan. Östersunds tingsrätt tog inte ställning i den frågan.

I tingsrätten framkom att en uzbek i Ryssland, som var 37-åringens kontakt, figurerar även i en turkisk utredning om mord och mordplaner på oppositionella uzbeker där. Petersson vill utreda det närmare.

Den 37-årige mannen nekar till brott, men medger att han varit i Strömsund för att se sig om. Tingsrätten avfärdade hans historia som osannolik.

– Vi vill att man gör en annan bedömning av bevisningen och kommer fram till att det inte räcker till en fällande dom, säger hans advokat Jorge Concha.