Fakta: Flight MH17

En Boeing 777 på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur kraschade i byn Grabove i östra Ukraina den 17 juli 2014. Ukrainas president Petro Porosjenko kallade det för ett "terrordåd". Proryska rebeller hävdade att planet skjutits ner av ukrainsk militär och Rysslands president Vladimir Putin lade skulden på Ukraina.

USA:s president Barack Obama sade efter olyckan att separatister inte hade kunnat skjuta ner planet utan hjälp från Ryssland. FN:s säkerhetsråd fördömde olyckan och krävde tillgång till olycksplatsen.

I juli 2015 lade Ryssland in sitt veto mot ett resolutionsförslag som ville inrätta en FN-stödd domstol för att granska nedskjutningen av flygplanet.

En internationell åklagargrupp undersöker parallellt omständigheterna kring nedskjutningen. Resultaten ska publiceras i ett senare skede.

Planet träffades av en BUK-robot av typen 9M38, säger utredarna till journalister i Nederländerna. BUK-systemet transporterades in i Ukraina från Ryssland, och sedan tillbaka till grannlandet dagen efter nedskjutningen.

Den exakta avfyrningsplatsen har fastställts till ett åkerområde vid byn Pervomaisk i Luhansk i östra Ukraina.

Med hjälp av flera filmer, avlyssnade telefonsamtal och vittnesmål har utredarna kartlagt rutten längs med vilken robotsystemet transporterades och platsen varifrån roboten avfyrades.

Hundra inblandade

Det var den 17 juli 2014 som Malaysia Airlines flight 17 var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur med 298 personer ombord. De flesta av offren var nederländska medborgare.

Åklagarna som utreder händelsen kommer från Nederländerna, Australien, Belgien, Malaysia och Ukraina. Den utredning de nu presenterar gäller "vapen som användes för att skjuta ner MH17 och den exakta platsen där detta vapen avfyrades".

Omkring hundra personer har identifierats som på något sätt inblandade i att anskaffa BUK-systemet och organisera transporten, säger utredarna. Det är dock oklart hur befälsordningen sett ut och om roboten avfyrats på order av någon eller om personerna agerat på egen hand.

Utredningen vill inte heller spekulera om huruvida Ryssland eller ryska medborgare varit inblandade i nedskjutningen.

Inget åtal

Sannolikt kommer det inte att väckas åtal mot någon, med tanke på rättsliga och politiska hinder.

Utredarna konstaterar att de radarbilder som Ryssland presenterade tidigare i veckan delvis pekar i en annan riktning än utredningens slutsatser, och att man kommer att granska dem när man får dem överlämnade till sig.

Men de slår samtidigt fast att de inte tvivlar på att slutsatserna i utredningen stämmer.