Fakta: 224 omkom

Metrojets flyg 7K9260 från Sharm el-Sheikh till Sankt Peterburg försvann från radarn tidigt på morgonen lördagen den 31 oktober cirka 24 minuter efter start. Det ryska planet, av modellen Airbus A321, kraschade i ett bergigt område i Sinaiöknen och samtliga 224 personer ombord omkom.

En anonym person i haverikommissionen säger till nyhetsbyrån Reuters att man nu är 90 procent säkra att explosionen som hörs under svarta lådans inspelning, härrör från en bomb. Angående att man inte är 100 procent säkra, säger personen:

– Jag kan inte diskutera det ännu men analysen så här långt är att det är en bomb.

Sedan tidigare har IS tagit på sig dådet där 224 personer miste livet. Amerikansk och brittiska underrättelsetjänst ska också ha snappat upp meddelanden mellan ledare i IS i Raqqa i Syrien och personer på Sinaihalvön som varnade för att "något stort" skulle hända i området.

Större militär kapacitet

Thomas Hegghammer, forskare och terrorexpert vid Försvarets forskningsinstitutet i Norge vill inte spekulera i om sanningshalten att det var en bomb eller om det verkligen är IS som ligger bakom. Han påpekar att det skulle betyda ett nytt steg i hur den Islamiska staten verkar.

– Det skedde dock från Sinai där man har ett nätverk. De har också större militär kapacitet än Al-Quaida haft men om det nu är IS så är det en ny typ av aktion från deras sida även om de nu haft möjligheten en tid, säger han till TT.

Om de haft möjligheten tidigare, varför sker det inte förrän nu?

– Det har inte passat deras målsättning. De önskar att vidga sitt territorium men vet också att om de genomför stora angrepp så skulle det öka den militära aktionen i regionen.

Klart är dock att attentatet får stor negativ effekt för Egypten och landets turism.

Ytterligare konsekvenser

– Det här ger ytterligare konsekvenser. Det har redan varit en kraftig minskning av turismen och den kommer ytterligare att tillta. Landets gränser är stängda och nu har helt plötsligt den sista inresevägen, via flyg, blivit osäker, säger Thomas Hegghammer.

Efter olyckan har cirka 80 000 ryssar varit strandade i Egypten. I dag rapporterade den ryska nyhetsbyrån Ria att 11 000 av dem har evakuerats det senaste dygnet och att fler ska tas hem under dagen. Brittiska flygbolag uppger att man enbart har möjlighet att skicka sju plan till Sharm-el Sheikh. Fortfarande finns 17 000 britter på turistorten.