– Det är omkring 500 sidor i den offentliga delen.

Sten-Rune Timmersjö på polisen i Trollhättan om utredningen av skolmorden.

Fakta: Attacken

Klockan 10.09 den 22 oktober fick polisen larm om en knivbeväpnad person på skolan Kronan i Trollhättan.

Efter 5–6 minuter var polisen på plats.

Utanför entrén hittades en 42-årig lärare, som rusat ut efter att ha knivhuggits inne i skolan. Läraren avled senare.

Innanför entrén låg den 20-årige elevassistenten Lavin Eskandar, som redan avlidit av sina skador.

I närheten låg en svårt skadad 17-årig elev, som senare avled.

När polispatrullen kom till andra våningen såg man den 21-årige svärdbeväpnade gärningsmannen, Anton Lundin Pettersson, i en korridor.

Polisen ropade till honom, varpå han vände sig om och gick till attack. Polisen avlossade två skott. Ett träffade 21-åringen. Han avled på sjukhuset.

På andra våningen hittas också en skadad elev.

Gärningsmannen tycks ha letat igenom skolan systematiskt. Han knackade på dörrarna till olika klassrum.

Källa: Polisen

En elev och två skolanställda dödades av 21-årige Anton Lundin Pettersson på skolan Kronan i Trollhättan en förmiddag i oktober.

21-åringen var maskerad och beväpnad med ett svärd. Han blev själv ihjälskjuten av en polispatrull. Polisen avlossade skotten i nödvärn, enligt en utredning som gjorts av åklagare. Lundin Pettersson var inte påverkad av alkohol eller droger.

Utredning klar

Nu är polisens förundersökning om skolmorden avslutad – och även nerlagd, eftersom inget tyder på att 21-åringen hade någon medbrottsling.

Större delen av utredningen blir därmed offentlig och presenteras på tisdagen.

– Det är omkring 500 sidor i den offentliga delen. 50 sidor är borttagna efter sekretessprövning, säger Sten-Rune Timmersjö, chef för polisens enhet för grova brott i Trollhättan.

I den offentliga delen ingår den gärningsmannaprofil som gjorts av en grupp på polisens nationella operativa avdelning, Noa. Den kan kanske ge något svar om hur Anton Lundin Pettersson tänkte före attacken, som av polisen beskrivits som ett rasistiskt hatbrott.

Olaga hot

Utredningen väntas också ge svar på hur många elever och skolanställda som utsattes för olaga hot från 21-åringen, förutom de tre mordoffren och en elev som skadades. Brottsoffren, och där ingår de mördades anhöriga, kan komma att få statlig ersättning från Brottsoffermyndigheten i fall som inte täcks av skolans försäkringar.

Efter morden började Trollhättans kommun planera en ombyggnad av Kronan, som ska ge en mera skyddad miljö med inhägnad skolgård och bättre kontroll vid entréerna. Skolan har också bevakats av vakter.