Johan Nilsson, sjuksköterska och sexualupplysare på UMO.se, arbetar dagligen med att försöka svara på ungdomars frågor och funderingar kring sex.

Johan Nilsson, sjuksköterska och sexualupplysare på UMO.se, arbetar dagligen med att försöka svara på ungdomars frågor och funderingar kring sex.

Ulrika Schwenger

Foto:

Frågetjänsten på UMO.se vänder sig till ungdomar mellan 13 och 25 år. Enligt Johan Nilsson, sjuksköterska och sexualupplysare på UMO.se, har de yngre mest frågor specifikt kring sex, hur man utför en viss typ av sex, så som analsex eller munsex, eller om det de gjort räknas som sex.

– Från de lite äldre personerna är det mest tankar på hur sexet kan bli bättre eller skönare eller tankar kring förändrad sexlust, säger han.

►LÄS MER: Så ger du en kvinna orgasm

Onani är ett av de områden som UMO:s medarbetare får många frågor kring. Johan Nilsson berättar att det kan röra sig om skam eller att frågeställarna undrar om det är farligt eller dåligt med onani.

– Det kan handla om att man får ångest och att man skulle vilja sluta, eller andra sådana negativa känslor. Vi tycker oss se en ökning av antalet frågor kring onani, men exakt vad det beror på är svårt att säga.

►DEBATT: Sluta rynka på näsan åt tjejer som onanerar

​Frågelådan på UMO.se fylls även av en del frågor kring porr, något som har blivit allt vanligare, enligt Johan Nilsson.

– Det verkar finnas mycket oro och tankar kring det, om man kan titta för mycket på porr eller om det är farligt. Framför allt många tjejer, som gillar porr, undrar om det ska vara så. Killar som tittar på porr kan undra saker som om det är dåligt eller farligt, säger han.

►LÄS MER: Så många svenskar har sex – trots att de inte har lust

Men majoriteten av frågorna som trillar in i frågelådan handlar inte om onani eller porr, utan om kroppen, utseende och en oro för att man inte ser ut på ett visst sätt och därför inte ska duga.

– Många av dessa frågor handlar om relationer och sex och om partnern kommer att tycka att man är oattraktiv. Det kan vara frågor kring när det inte funkar eller att det inte blir som man tänkt sig, att man inte får orgasm eller utlösning eller att man får utlösning för tidigt, säger Johan Nilsson.

Åtta vanliga frågor som ungdomar har om sex

1. Hur skyddar jag mig mot graviditet?
Kondom är ett bra skydd, men det finns en rad andra skydd så som p-piller eller p-stav, eller ett hormonfritt alternativ som till exempel kopparspiral. Vid oskyddat samlag finns det alltid en risk för graviditet. Prata gärna med din barnmorska för att diskutera vad som är den bästa lösningen för dig. 

2. Hur vet jag om jag har en könssjukdom?

Man kan bli smittad av en könssjukdom om man har sex med någon annan som har en könssjukdom och inte skyddar sig med kondom. Många könssjukdomar ger inga symptom och det kan därför vara svårt att veta om man blivit smittad. Därför är det bra att testa sig på en mottagning. 

3. Jag får inte orgasm när vi har samlag, vad är det för fel?
Alla får inte orgasm under samlag, vilket inte är något konstigt. Vad som gör att man får orgasm skiljer sig från person till person och det kan bero på vilken typ av sex man har. Det vanligaste sättet att få orgasm är stimulering av klitoris vilken stimuleras enklast vid munsex eller smeksex. Hur lätt man har att få orgasm kan också bero på andra saker runt omkring, Om man känner sig stressad, spänd, trött eller nervös är det ofta svårare. Om du också bara tänker på att få orgasm finns det en risk att det är svårare. Därför är det bra att försöka slappna av och inte tänka på det för mycket, även om det kan vara enklare sagt än gjort. 

4. Vad kan jag göra åt tidig utlösning?
Hur snabbt man får utlösning kan påverkas av olika saker, till exempel samlagsställning. Det finns inte några regler för hur lång tid man ska ha sex och därför inga regler för vad som räknas som tidig utlösning. Däremot finns det olika sätt att fördröja en utlösning. Dels kan man onanera en stund innan samlag, att få en utlösning gör ofta att nästa utlösning tar längre tid. Att använda kondom kan också vara ett sätt att fördröja utlösningen då den kan göra att man minskar känseln lite vilket ofta leder till att man kan hålla på lite längre. Om man vill prata med någon om detta kan man göra det på en mottagning. 

5. Varför onanerar man och hur ofta är det normalt att onanera?
Man kan onanera för att det är skönt och för att man är kåt. Huden på, i och runt könet och analöppningen är tunn och känslig och det kan därför kännas skönt att stimulera där. Hur ofta man onanerar är olika från person till person, det kan vara allt från ingenting till varje dag. Det kan också gå i perioder i livet.

6. Varför har jag tappat min sexlust?
Sexlust är något individuellt och kan gå upp och ner i olika perioder i livet. Den kan påverkas av saker runt omkring en, så som om man är stressad, trött eller orolig. Vill ens partner ha mer sex än en själv kan man känna sig pressad att ha sex fast man inte vill, vilket kan påverka sexlusten negativt.

7. På vilka olika sätt kan jag bli av med min oskuld?
Det är upp till var och en att definiera när man har haft sex. Det kan vara till exempel analt eller vaginalt samlag, munsex eller smeksex. På UMO.se är man ofta noga med att poängtera att man inte "tappar" eller ”blir av med” oskulden eftersom kroppen inte förändras på något sätt när man har sex. Däremot kan man få nya erfarenheter.

8. Alla utom jag har haft sex, vad ska jag göra?
UMO.se får många frågor som handlar om att personer inte har kysst eller har haft sex med någon än och därför känner sig utanför. Enligt sajten är det däremot många av de som har haft sex som pratar högt om det medan de som inte har haft sex inte brukar tala om det. Därför kan det kännas som att "alla andra" har haft sex även fast det inte är så. Umo tipsar därför om att man inte ska stressa upp sig över första gången, även om det kan vara svårt.
Källa: UMO.se