Så gör du för att skänka

• Love Nepal. Sätt in en gåva på Love Nepals bankgiro-konto 5906-3099 och märk betalningen med ”katastrof Nepal”. Skicka ett sms med texten LoveNepal 50 till telefonnummer 72672 för att skänka 50 kronor, eller byt ut siffran efter ”LoveNepal” om du vill skänka ett högre eller lägre belopp.

• Andra organisationer. Rädda barnen: Sms:a ”Akut 50” till 72 911 (50 kronor) -Röda korset: Sms:a ”Akut” till 72 900 (50 kronor). Läkare utan gränser: Sms:a ”LIV” till 72970 (100 kronor). Läkar missionen: Sms:a akut hjälp100 72980 (100 kronor). Unicef: Sätt in valfri summa på bankgiro 902-0017. Action Aid: www.actionaid.se/nepal. 

Fem av nio barnhem som drivs av den svenska biståndsorganisationen Love Nepal i huvudstaden Katmandu har skadats i helgens kraftiga jordbävning, sam­tidigt som innerväggarna har rasat i barnhemsskolans huvudbyggnad.

Omkring 300 barn, i huvudsak unga flickor från folkgruppen Badi som räddats från landets omfattande sexhandel, bor just nu utomhus på gräsplättar och gator i väntan på att byggnaderna ska inspekteras och repareras.

– De första nätterna efter skalvet sov barnen under bar himmel. Nu har det fått ett litet tälttak, så de har lite skydd för regnet, men det är primitivt och svårt. Tyvärr har det varit regnigt och kallt på nätterna, vi har fått rapporter om att det är många som har hög feber och är dåliga, säger Love ­Nepals ordförande Mikael Alfvén.

Love Nepal vädjar om pengar för att kunna finansiera återuppbyggnaden av de skadade byggnaderna och ta hand om barnen tills situationen stabiliseras.

– Vår familj har ett eget hem där som vi öppnar för att försöka få in 50 barn, men situationen är kritisk. Det är väldigt svårt att få fatt på byggarbetare som kan återställa, den största delen av arbetskraften i bygg­sektorn befinner sig utomlands, och priserna kommer sannolikt att höjas något våldsamt, både på byggnadsmaterial och på arbetskraft. Men vi har en förhoppning om att på sikt kommer detta att lösa sig, säger Mikael ­Alfvén.