Fakta: Mandelpriset

Priset på mandlar har ökat sedan 2009, i likhet med priset på trädväxande nötter. Utvecklingen tros hänga ihop med rapporter om hälsofördelarna med att äta nötter och mandlar, vilket har ökat konsumtionen hos framför allt medelklassen i länder som Kina. Ett ökat intresse för en så kallad Medelhavsdiet som innehåller nötter, kan också ha spelat in.

Den ökade efterfrågan har kommit samtidigt med flera års torka och vattenbrist i Kalifornien i USA, som står för runt 80 procent av världens mandelproduktion.

Källa: Financial Times

Försäljningen av nötter och mandlar har skjutit i höjden under 2000-talet. Under perioder har priserna följt efter och nu har den lukrativa branschen även nått kriminella i Kalifornien.

Under 2014 omsatte nöt- och mandelindustrin i delstaten 9,3 miljarder dollar, enligt tv-kanalen CNN. Förra året stals över 300 000 ton, till ett värde av 4,6 miljoner dollar. Det handlar dock inte om att bryta sig in eller att använda hot eller våld. Tjuvarna är betydligt mer sofistikerade.

De kriminella låtsas helt enkelt vara ett erkänt fraktföretag, kommer överens med leverantören och tar emot nötterna med hjälp av falska dokument. I vissa fall ser de bara till att komma före fraktföretaget till upphämtningsplatsen.

Lurar leverantörerna

– Vi gav helt enkelt lasten till föraren. Det var inget rån, det var en vanlig hämtning av ett påhittat fraktföretag. Det är bedrägeri, säger Kirk Squire på företaget Tulare, till Los Angeles Times.

Ofta är det ingen som märker att varorna inte kommit fram dit de skulle, förrän flera dagar senare. Då är nötterna redan förlorade och omöjliga att spåra.

Stöldvågen är dock ingenting som märkts av i Sverige. Linda Asplund, inköpschef på företaget Risenta, säger att det är andra faktorer som påverkar priserna.

– Mandelmarknaden är väldigt komplex och väldigt mycket olika saker spelar in i hur priserna styrs. Det är framför allt de som odlar som driver upp priserna.

Ökad efterfrågan

Hon nämner även torkan i Kalifornien, som hon anser har använts politiskt för att driva upp priserna.

– De håller på skördarna och då blir det ju panik och priserna går upp jättemycket och de har kunnat hålla de här priserna väldigt höga. De senaste tre åren har det bara gått uppåt, uppåt.

Ökningen av stölderna började 2012, uppger amerikanska myndigheter för CNN, och beror sannolikt på att priserna drivits upp av såväl ökad efterfrågan som torkan.

Asplund säger att mandelpriset för ett år sedan låg på 10-12 dollar kilot, vilket innebar en fördubbling på två år. Nu har priserna gått ner till samma nivåer som tidigare, på 6-7 dollar kilot.