Fakta: Kataloniens separatistiska styre

I Kataloniens regionval den 27 september stod 135 parlamentsplatser på spel. Partier för katalansk självständighet vann en majoritet: Vallalliansen Junts pel Sí (borgerliga CDC ihop med vänsterpartiet ERC) fick 62 mandat och vänsterradikala CUP 10 mandat.

Efter hårda förhandlingar gick CUP med på att stödja Junts pel Sí mot att nuvarande regionpresidenten Artur Mas byttes ut mot Carles Puigdemont, och så kunde även en ny regering bildas.

Den nya regeringen har börjat implementera sin 18 månaders färdplan mot självständighet, vilken innebär att man ska bygga institutioner för en ny stat. Redan i sommar ska ramverket för den nya staten finnas på plats. Därefter är planen att ett nytt val till regionparlamentet ska hållas med förhoppningen att få mandat att fortsätta processen.

Bland huvudargumenten för en självständighet finns värnandet om den katalanska kulturen, och särskilt språket, som självständighetsivrarna menar inte får utrymme inom den spanska staten. Dessutom menar man att Spaniens system för att ta in skatter från regionerna är orättvist och missgynnar det ekonomiskt välmående Katalonien.

Den nya separatistiska regionregeringen i Katalonien har redan börjat bygga upp egna katalanska institutioner så som skattemyndighet, socialförsäkringssystem och centralbank – allt enligt en 18 månaders färdplan mot självständighet.

En av de nya institutionerna är ett eget utrikesdepartement, vars chef Raül Romeva just nu är på besök i Stockholm. Han deltar bland annat i ett seminarium anordnat av Utrikespolitiska institutet, men syftet med resan är också att förklara den katalanska självständighetssträvan.

– Det här är först och främst något som fötts ur samhället, det är en underifrånrörelse, säger han till TT.

"Som en flod"

Stödet för att bryta sig loss från Spanien har ökat i Katalonien de senaste åren. Under regionens senaste nationaldagsfirande hölls en enorm demonstration för självständighet i Barcelona. Raül Romeva lyfter även fram att de självständighetsivrande partiernas 72 mandat i regionparlamentet är ett ordentligt lyft jämfört med valet före.

Samtidigt fick partierna bara drygt 48 procent av rösterna.

– De 48 procenten säger uttryckligen att de vill ha en egen stat. Två miljoner människor av fyra miljoner röstberättigade – det kan man bara inte ignorera. Det här är rotat i samhället, det är som en flod som kommer finna sin väg, säger Romeva.

Den spanska staten har bränt alla broar till en kompromisslösning efter att ha förvägrat regionen en officiell folkomröstning om självständighetsfrågan, menar Romeva.

"Kommer ske"

– Målet är inte längre en förändring inom spanska staten. Det är över – vi har erbjudit oss det, men det gick inte. Det vi diskuterar nu är hur vi bygger två olika stater. Och låt mig klargöra detta: på ett eller annat sätt kommer det att ske.

Men om Madrid skulle tillåta en folkomröstning om självständighet och katalanerna röstar nej, försäkrar Romeva att regionregeringen kommer att respektera resultatet.

Det katalanska styrets agerande ses som en klar provokation från centralmakten i Madrid, som tydligt markerat mot färdplanen mot självständighet. I en intervju med DN säger Spaniens ambassadör i Stockholm att det är "anmärkningsvärt" att UI, som delvis finansieras av svenska utrikesdepartementet, bjudit in Romeva.

Det ska dock inte läsas som någon kritik varken mot UD eller UI säger hans ambassadskollega, kulturrådet José Pedro Torrubia, till TT.

– Vi respekterar absolut om man bjudit in Romeva. Vi har inga förutbestämda uppfattningar om detta, säger Torrubia.