Kan vara sabotage

Masten gick av strax efter klockan 22.30, och orsakade också störningar i radiosändningarna. Enligt Sveriges Radio brusar det i kanalerna P1, P3 och P4 i Boråsområdet. Av masten rasade 200 meter i marken.

Även Vattenfall kallades in eftersom runt 500 elkunder drabbades av strömavbrott, skriver BT. De ska nu ha fått strömmen tillbaka.

Polisen har inlett en förundersökning om sabotage, men vet ännu inte varför masten har gått av. Ingen uppgift finns om skadade i samband med händelsen.

– Vi sätter ut vakter vid samtliga våra storstationer. Den är en rutinåtgärd som vidtas eftersom det finns misstanke om brott, säger Paul Roswall vid Teracoms presstjänst.

Polisens tekniska undersökning av området runt den kraschade drygt 300 meter höga masten avslutades på måndagseftermiddagen. En del spår har säkrats.

– Vi är hundra procent säkra på att det handlar om sabotage. Vi har gjort flera fynd som tyder på att det är sabotage, säger utredningsbefälet Jan Johansson, skriver Borås Tidning.

Polisen arbetar bland annat med en teori om ett internationellt spår. Eftersom masten har stor betydelse för totalförsvaret skulle det kunna vara ett stresstest, skriver Aftonbladet.

– Det skulle kunna vara något internationellt, att de vill pröva vad som händer om man slår ut en sådan här mast, säger Jan Johansson till tidningen.

Polisen ska nu närmare analysera resultaten från den tekniska undersökningen.

Klättrare avförda

Enligt Borås Tidning har de maskerade personer som på en video synts klättra i masten nu avförts från utredningen. Polisen har förhört delar av gruppen och konstaterat att de inte har något med sabotaget att göra.

För en tid sedan stals också kläder och en så kallad Rakelterminal från Teracoms lokaler i Mellansverige.

– Om det har något att göra med det som hände i Borås är en fråga för polisen att utreda. Terminalen spärrades omedelbart. Den overall som försvann var av äldre modell och med vår gamla logga på. Dessutom kommer man inte in på våra anläggningar utan id, säger Paul Roswall.

Känner inte till

Hos polisen känner man inte till uppgifterna om stölden.

– Det är helt nytt för mig. Och ingen av dem som jobbar med utredningen i Borås har sagt något om detta, säger Hans Lippens, informatör vid polisen region väst, till TT.

Totalt 84 680 hushåll med omkring 188 000 personer finns inom den avbrutna Häglaredsmastens sändningsområde. En bil med en extrasändare kördes till området och började sända under måndagseftermiddagen.