– Han är redo att genomföra val med deltagare från alla de politiska grupper som vill att Syrien går bra.

Den ryske parlamentsledamoten Alexander Jusjenko till AFP efter att ha träffat Syriens president Bashar al-Assad.

Fakta: Ryssland i Syrien

Rysslands flygräder inleddes för drygt tre veckor sedan och har främst riktats mot västra Syrien, där regimen har försökt stärka sin ställning efter att ha förlorat andra delar av landet till IS och andra rebellgrupper.

Ryssland har sagt sig bekämpa IS i Syrien. Men även om extremistorganisationen har varit målet för vissa av attackerna så har många platser där IS inte har någon närvaro attackerats.

Tiotusentals människor har flytt den syriska regimens senaste framryckningar, enligt FN. Samtidigt rapporteras hundratals personer ha dödats i ryska flygräder, en tredjedel av dem civila.

Syriens armé består i dag av omkring 150 000 man. Den kontrollerar en tredjedel av Syriens yta, bland annat de viktiga provinserna Damaskus, Latakia och Tartus. Hälften av befolkningen lever under regimens kontroll.

Ryssland har en flottbas i Tartus och en flygbas i Latakia med 34 jakt- och bombplan som dagligen utför bombuppdrag. Ryssland är den syriska regimens främsta vapenleverantör.

Dagen efter att Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov stött tanken på nya parlaments- och presidentval där alla "patriotiska" syriska grupper kan delta träffade al-Assad ryska parlamentariker.

– Han är redo att genomföra val med deltagare från alla de politiska grupper som vill att Syrien går bra, säger Alexander Jusjenko, en av dem som träffade presidenten på söndagen.

Enligt statliga nyhetsbyrån Sana säger presidenten att "utrotningen av terrororganisationer" kommer att leda till en bra politisk lösning för Syriens folk, suveränitet och oberoende. Han är också redo att ställa upp "om folket vill det".

Ingen framtid

Den ryska omsvängningen – även om militär hjälp på slagfältet till väpnade rebellgrupper som är emot Moskvas allierade al-Assad – kom efter samtal med USA, Turkiet och Saudiarabien. Också uttalanden från USA:s utrikesminister John Kerry har fått experter att tala om en öppning i det låsta politiska läget. Lavrov och Kerry har pratat med varandra i telefon om Syrien de senaste tagarna, även på söndagen.

Efter ett möte i Kairo med sin egyptiske kollega Sameh Shoukry talar Saudiarabiens Adel al-Jubeir om vissa framsteg, men upprepar också den saudiska åsikten att al-Assad inte har någon framtida roll i Syrien.

Denne blev omvald senast i fjol, med 88,7 procent av rösterna – i ett val som avfärdats som en "fars" av oppositionen.

Nu kallar Samir Nashar från oppositionella Syriska nationella rådet (SNC) det ryska initiativet för absurt, och påpekar att miljontals syrier är på flykt i och utanför Syrien och att kriget rasar.

Stor misstänksamhet

– Vilka val talar de om som kan hållas under sådana omständigheter? undrar han.

Ryssland hävdar att det bara attackerat extremistgruppen Islamiska staten (IS) med sina luftangrepp men väldigt många attacker har utförts i områden där IS inte finns.

Mer moderata rebellgrupper, som Fria syriska armén (FSA), ser nu med stor misstänksamhet på Lavrors utspel.

– Ryssland bombar den Fria syriska armén och nu vill det samarbeta med oss? frågar överstelöjtnant Ahmad Saoud, talesperson för den väststödda rebellgruppen Division 13.