Polisen använde tårgas mot maskerade ungdomar som satte eld på barrikader, vandaliserade bankkontor och krossade bussfönster. Det är oklart hur många som gripits eller skadats under fredagens våldsamheter.

Många invånare i Brasilien har upprörts över de höjda taxor som träder i kraft på lördagen. Myndigheterna har försvarat höjningen med att den är lägre än inflationen.

En prisökningstakt på över tio procent har slagit hårt mot vanliga människor, och Brasilien genomlider just nu sin värsta recession på mer än 25 år. Under förra året, fram till november, förlorade över 1,5 miljoner människor sina jobb i Brasilien.

Scenerna som utspelades på fredagen väcker minne av massprotesterna 2013. Då gick hundratusentals människor ut på gatorna. Det började med protester mot höjda taxor i kollektivtrafiken och utvecklades till bredare demonstrationer mot korruption och stora kostnader för fotbolls-VM 2014.

Om missnöjet leder till nya, stora protester kan det enligt vissa bedömare påverka utgången av den riksrättsprocess som inletts mot den allt mindre populära presidenten Dilma Rousseff.