Fakta: Våldtäkter i Sverige

I fjol anmäldes preliminärt 5 830 våldtäkter i Sverige, en minskning med 12 procent jämfört med året innan och den lägsta siffran på sju år.

Minskningen i fjol kan delvis förklaras av att statistiken för 2014 innehöll ett stort ärende med många våldtäktsbrott. Det förekommer att en enda utredning kan innehålla hundratals misstankar om våldtäkter, och varje enskild händelse registreras som ett brott.

I den årliga nationella trygghetsundersökningen uppger kring 1 procent av de svarande, vilket motsvarar 76 000 personer, att de utsatts för sexualbrott under 2014.

Betydligt fler kvinnor (1,8 procent) än män (0,3) procent anger att de utsatts.

Källa: Brottsförebyggande rådet

Fakta: Tinder

Tinder är en dejtingapp som lanserades 2012. Den finns både för operativsystemet iOS och Android.

Appen används i 196 länder och används av cirka 50 miljoner människor per månad.

Tinder ägs till största delen av New York-baserade medie- och nätföretaget IAC (InterActiveCorp)

Källa: Tinder

– Jag känner till både våldtäkter och mord som har skett över tid på det här sättet, säger Anders Ahlqvist, kriminalkommissarie vid polisens Nationella operativa avdelning (NOA).

Ahlqvist manar personer att använda sunt förnuft när de möter människor via dejtingappar.

– Exempelvis kan det vara klokt att träffa människor första gången på en offentlig plats. Men det är inget speciellt för nätet; en viss försiktighet är alltid bra att ha när man skapar nya kontakter, säger han.

Var inte naiv

Lars Andersson, gruppchef på Citypolisens avdelning för grova brott i Stockholm, bekräftar att det finns våldtäktsutredningar som har startat med att personer bestämt att mötas via en dejtingapp.

– Man har kommit överens om att träffas, och på något sätt hamnar man i en situation där någon vill ligga med en. Och antingen sker våldtäkten eller också lyckas man ta sig ur situationen.

Men Lars Andersson vill inte varna människor från att använda dejtingappar.

– Man ska aldrig vara naiv i någon situation när man träffar människor man inte känner så bra. Men frågan är ju hur många Tinderdejter som sker och hur många av dem som går snett.

Anmäl brott

En talesperson för Tinder säger att man uppmuntrar användare att anmäla brott till rättsväsendet.

"Vår grupp samarbetar med brottsbekämpande myndigheter om de kontaktas direkt", heter det i ett mejl till TT.

Tinder konstaterar att appar – liksom exempelvis kaféer och boklådor – inte är skyddade mot personer med "onda avsikter", trots att de utgör "en mycket liten andel".

Tinder uppges dock ta användarnas säkerhet på "största allvar". Det sker bland annat genom att identiteter säkerställs med hjälp av Facebook. Dessutom informerar Tinder ständigt användare om vikten av vaksamhet och att de ska rapportera "alla misstänkta aktiviteter", enligt talespersonen.