Fakta: Folkomröstningen i Storbritannien

Storbritannien håller i sommar en folkomröstning om fortsatt EU-medlemskap, där valet står mellan "kvarstå som medlem i EU" eller "lämna EU". Regeringen har medvetet valt att inte använda ja och nej som svarsalternativ, eftersom det ansetts kunnat påverka utgången.

Röstberättigade är samtliga brittiska medborgare över 18 år, förutom dem som flyttat utomlands före 2001. Även invånarna i Gibraltar får rösta, liksom medborgare från Malta, Irland och Cypern som är stadigvarande bosatta i Storbritannien. Andra EU-medborgare bosatta i Storbritannien får dock inte rösta.

Vallokalerna stänger kl 23, svensk tid, på valdagen den 23 juni. Det slutliga resultatet ska presenteras i Manchester.

Källa: Reuters, AFP

Iain Duncan Smith var en av regeringens tyngsta och mest erfarna ministrarna. Den före detta arméofficeren var 2001–2003 Konservativa partiets ordförande och har därefter haft flera ministerposter, men i fredags sade han tack och hej som minister med ansvar för bland annat funktionshindrade och hävdade att regeringens planer på att skära bort motsvarande 15,3 miljarder kronor i stöd till gruppen var orsaken.

I intervjuer under helgen har han ivrigt attackerat Cameron och finansminister George Osborne, och har plötsligt börjat låta som en socialdemokrat.

"Djupt orättvist"

Duncan Smith säger att Cameron och Osborne slutat lyssna på honom och att den nuvarande politiken gynnar höginkomsttagare och slår mot utsatta grupper.

– Det är djupt orättvist och har uppfattats som orättvist, säger Duncan Smith till BBC.

En rasande Cameron kallade, enligt tidningen Mail on Sunday, bland annat Duncan Smith för "ohederlig" – och det var långt ifrån det grövsta uttrycket.

"Maximera skadan"

Duncan Smith blev i februari en av de tyngsta politikerna som klargjort att han ska rösta mot partikamraten Cameron och för att lämna EU i folkomröstningen den 23 juni.

Nu hävdar Duncan Smith att det inte har ett dugg med avhoppet att göra – men det verkar inte pensionsminister Ros Altmann tro ett enda dugg på.

"Han verkar vilja maximera skadan för partiets ledarskap i syfte att främja sin kampanj för att försöka få Storbritannien att lämna EU", skriver hon i ett uttalande.

Tre andra ministrar – däribland EU-skeptikern Priti Patel – avlossade uttalanden som stöttade Duncan Smith.