Fakta: Folkomröstningen

På torsdag folkomröstar britterna om huruvida landet ska stanna kvar i EU eller om landet ska lämna EU. Frågan som kommer att ställas till de röstberättigade väljarna över 18 år lyder: "Bör Storbritannien förbli medlem i Europeiska unionen eller lämna Europeiska unionen?".

Vallokalerna har öppet mellan 7 och 22, lokal tid. Valkommissionen har uppskattat att resultatet kommer att tillkännages runt "frukosttid" den 24 juni, alltså på midsommarafton.

Många unga britter är för ett medlemskap i EU medan äldre väljare tenderar att vara mer euroskeptisk.

Premiärminister David Cameron varnade sina landsmän på söndagen för att det inte finns "någon återvändo" om britterna röstar för att lämna Europeiska unionen. Han anser dessutom att det skulle leda till att landet "förnedras".

"Jo-effekt"

Opinionsundersökningar tyder på att stannasidan har fått ökat stöd inför torsdagens folkomröstning och gått om lämnasidan. Högerpopulisten Nigel Farage, en av de ledande företrädarna för "brexit", alltså att Storbritannien ska lämna EU, tror att mordet på Jo Cox ligger bakom.

– Vi hade medvind ända till denna fruktansvärda tragedi, säger Farage.

Tidningen Sunday Mirror kallar vändningen i opinionen för "Jo-effekten", och skriver att det rör sig om en dramatisk förändring. En undersökning, utförd av Survation i fredags, visar att stannasidan får 45 procent medan dem som förespråkar "brexit" når 42 procent. Dagen innan, då Jo Cox mördades, var förhållandena de omvända.

Den misstänkte mördaren, 52-årige Thomas Mair, skrek "död åt förrädare, frihet till Storbritannien" i domstolen i lördags.

Chockade landet

Cox, som förespråkade att Storbritannien ska vara kvar i EU, knivhöggs och sköts till döds i torsdags. Mordet chockade landet, det första på en brittisk parlamentsledamot sedan 1990.

Dådet ledde till en tre dagar lång paus i valkampen, men på söndagen återupptogs den på alla fronter. Premiärminister David Cameron vädjade till den grupp som är osäker:

"Är du osäker, ta inte risken att lämna. Om du inte vet, åk inte", skriver han i tidningen Sunday Telegraph.