Så här minskar du riskerna att bli utsatt:
  • Drick inte för mycket alkohol, hög berusning ökar risken att utsättas för personrån eller stöld.
  •  Var extra vaksam om du är ute ensam sent på kvällar och nätter, slå gärna följe med någon.
  • Undvik folktomma och mörka gator.
  • Undvik att visa upp klocka, mobiltelefon eller smycken när du är ute ensam.
  • Ta taxi hem om det är möjligt. 
  • Håll uppsikt efter om någon följer efter dig.

Om du blir rånad:

  • Ring alltid 112 direkt. 
  • Ta hjälp av förbipasserande att ringa 112 om du blivit av med din telefon.
  • Uppmärksamma andra genom att till exempel skrika.
  • Om möjligt, notera hur gärningspersonen såg ut, uppförde sig och vilken väg de lämnade platsen.

Källa: Polisen

Stölderna sker på ett likartat tillvägagångssätt. Det är oftast två till tre propert klädda män som går fram till offret och börjar prata medan en tredje gärningsman ställer sig en bit bort och vaktar.

– I bland gör någon av gärningsmännen ”high-five” eller hälsar genom att ta i hand. De kan också be om en vägbeskrivning någonstans. De är skickliga på att ta klockan och i bland upptäcker brottsoffret att klockan är borta först efter att brottet skett, säger Helena Henriksson, chef över rångruppen i polisområde Stockholm city i ett pressmeddelande på polisens hemsida.

Det händer också att en man går fram och pratar medan en annan dyker upp bakom offret och griper tag i armen som personen bär klockan på. Ofta sker stölderna på kvällar och nätter när personer är på väg hem efter att ha varit ute på krogar runt Stureplan. Klockorna som stjäls är ofta exklusiva och dyra.

LÄS MER: Polisen: Så får du tillbaka din stulna cykel

För en månad råkade Carl-Johan ut för ett rånförsök. Han hade druckit några öl med två vänner och skulle ta tunnelbanan hem från Östermalmstorg till Gärdet. Innan hann hunnit gå ner i tunnelbanan kom en man i hans ålder fram till honom och började prata.

– Han var väldigt trevlig och började skämta med mig. Plötsligt blev han lite fysisk och skulle lattja och tog tag i mina armar. Då kände jag att han hade knäppt upp min klocka på handleden, säger Carl-Johan till Metro.

Carl-Johan reagerade direkt och frågade vad han höll på med.

– Då började han att springa därifrån. Jag kutade efter samtidigt som jag ringde polisen, men han försvann innan jag hann ifatt honom.

Gärningsmannen stack inte ut varken i klädsel eller utseende, enligt Carl-Johan.

LÄS MER: Polisen varnar för de nya kyrkogårdstjuvarna​

Enligt polisen beskriver offren gärningsmännen som stiligt klädda män som smälter in bland krogarna runt Stureplan. Polisen uppmanar nu alla att vara vaksamma när de rör sig ute på kvällarna.

– I den mån det är möjligt tycker jag att man kan försöka undvika att visa upp sin dyra klocka när man är ensam ute sent på natten. Men kom ihåg att ansvaret för ett personrån alltid ligger hos den som begått brottet – inte hos dig, säger Helena Henriksson.