Magufulis seger befäster det regerande partiets grepp om makten: CCM, Revolutionära partiet, har styrt landet sedan 1977. Magufuli gick nu till val på löften om att bekämpa korruptionen och minska fattigdomen.

Enligt valkommissionen fick Magufuli 58 procent av rösterna, medan oppositionens Edward Lowassa fick 40 procent. Men Lowassa avfärdade det officiella resultatet och anklagade valkommissionen för att ha förfalskat röstsammanräkningen.

– Vi vägrat acceptera detta försök att beröva medborgarna i Tanzania deras demokratiska rättigheter, vilket valkommissionen nu gör genom att presentera oriktiga resultat, sade han på en presskonferens på torsdagen.

Lowassa, som tidigare var medlem av regeringspartiet CCM, var premiärminister från 2005 till 2008, då han tvingades avgå efter korruptionsanklagelser.

Enligt internationella valobservatörer från EU och Afrikanska unionen genomfördes röstsammanräkningen på ett "kompentent och på det stora hela effektivt" sätt.

"Vi konstaterar med tillfredsställelse att röstningen och sammanräkningen skett i en fredlig atmosfär", heter det i gemensamt uttalande av observatörerna, där de också noterar att valdeltagandet var tillfredsställande.