FAKTA: Anonym tipsare lämnade in vapnet

Den revolver som nu har undersökts är av typen Smith & Wesson 357 Magnum, samma vapen som misstänks ha använts vid mordet på statsminister Olof Palme. Vapnet lämnades till Nationellt forensiskt center (NFC) av kriminologprofessor Leif GW Persson, som enligt Expressen ska ha fått det av en anonym uppgiftslämnare.

Vid de testskjutningar som utförs vid NFC jämförs de märken som tillfogas kulor när de skjuts ur vapnet med märken på de kulor som hittades på platsen där Olof Palme Mördades. Märkena på kulorna kan liknas vid ett fingeravtryck, där varje vapen har en unik signatur, men om det angrips av rost eller annan påverkan kan signaturen förändras.

Under åren har ett flertal olika vapen testats i samband med Palme-utredningen, hittills dock utan resultat.

Vilket vapen som användes för att mörda statsminister Olof Palme i februari 1986 ser ut att förbli okänt. Förhoppningar fanns om att en revolver som lämnats in till NFC, Nationellt forensiskt center, skulle kunna vara det aktuella mordvapnet. Nu visar analyser att det inte kan kopplas till brottet.

Negativt besked

Vid sin analys använder NFC en skala som sträcker sig mellan plus fyra och minus fyra. Provet av det aktuella vapnet gav resultatet minus ett, vilket betyder att det snarare är osannolikt än sannolikt att vapnet användes vid mordet på Olof Palme.

– I en rättegång har jag aldrig varit med om att något som ligger så lågt skulle ha ett bevisvärde. Vi får naturligtvis sitta ner och se på om det här är något som vi ska gå vidare med ändå, säger vice riksåklagare Kerstin Skarp.

Viktig ledtråd

Utredningen av mordet på statsminister Olof Palme befinner sig nu "i ungefär samma situation" som innan revolvern lämnades in. Att hitta mordvapnet skulle kunna innebära ett genombrott.

– Vi har aldrig gjort någon hemlighet av att vapnet är någonting som vi är väldigt intresserade av. Men man får aldrig glömma att vapnet ska placeras i händerna på en person som befann sig på Sveavägen vid rätt tillfälle också, säger Kerstin Skarp.

Inte uteslutet

Från NFC lämnar man inte ut uppgifter om det aktuella vapnet, med hänvisning man till den förundersökningssekretess som fortfarande omfattar Palmeutredningen. Rent hypotetiskt är dock inte ett negativt provresultat en hundraprocentig garanti för att ett vapen inte används vid ett visst brott.

– Är det så att ett vapen har förvarats på ett sätt som gör att det har påverkats, till exempel av fukt, så påverkas också provresultatet, säger Patrik Hertzman, vapenundersökare vid NFC.