Marschen mot polisvåld i centrala Dallas på torsdagskvällen var en fredlig tillställning, tills 25-åriga Micah Johnson öppnade eld och dödade fem poliser. Av allt att döma agerade han helt på egen hand.

Men under det kaos som uppstod efter att skotten börjat eka mellan höghusen kunde polisen inte utesluta att fler gärningsmän låg bakom attacken. Att mellan 20 och 30 personer dykt upp till demonstrationen med halvautomatvapen över axlarna bidrog till förvirringen och gjorde det svårt för polisen att skilja mellan misstänkta och demonstranter, enligt Dallas-polischefen David Brown.

Vill se skärpt lag

Två beväpnade personer greps kort efter att skjutningen inletts, men släpptes senare.

– Någon skjuter mot dig från en dold position samtidigt som människor springer med AR-15-gevär, kamouflagekläder, gasmasker och skottsäkra västar – då är de misstänkta tills vi uteslutit dem, säger Brown i en intervju med CNN.

– Vi begriper det inte, men sådana är deras rättigheter i Texas.

Dallas-borgmästaren Mike Rawlings menar att delstatens vapenlagar nu borde skärpas.

– Det bör finnas något sätt att signalera att jag inte bör ta med mig mitt gevär till en Mavericks-match (basket) eller till en demonstration, säger Rawlings enligt New York Times.

Avfärdas

Även president Barack Obama har efter torsdagens dåd uttalat sig om att rättigheten i Texas att öppet bära vapen försvårat polisens arbete.

Men kraven på skärpta regler avfärdas av såväl delstatspolitiker som lokala vapenrättsaktivister, skriver tidningen. Både delstatsparlamentet och guvernörsmakten kontrolleras av personer som står bakom de nuvarande vapenlagarna.

På tisdagen planeras en minnestund i Dallas, där Barack Obama ska medverka. Presidenten ska också träffa anhöriga till de dödade och skadade poliserna.