Fakta: Syrienkonflikten

Kriget i Syrien, som i mars går in på sitt sjätte år, har krävt omkring 260 000 människoliv och drivit över 4,6 miljoner syrier på flykt, enligt FN och det brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet.

Enligt organisationen Syrian Center for Policy Research, som tills nyligen var baserad i Syriens huvudstad Damsaskus, har kriget krävt 470 000 människoliv. Den siffran är dock ifrågasatt.

Tiotusentals människor har flytt den syriska regimens senaste framryckningar med stöd av Iran och Ryssland. Hundratals människor har dödats i ryska flygräder.

Syriens armé består i dag av omkring 150 000 man. Den kontrollerar en tredjedel av Syriens yta, bland annat de viktiga provinserna Damaskus, Latakia och Tartus. Hälften av befolkningen lever under regimens kontroll.

Ryssland har en flottbas i Tartus och en flygbas i Latakia med jakt- och bombplan som dagligen utför bombuppdrag. Ryssland är den syriska regimens främsta vapenleverantör.

Rysslands bombkampanj i Syrien har snabbt vänt vindarna till regimens fördel. Men i takt med att president Bashar al-Assad med stöd av Iran och Ryssland tränger bort rebellerna och skär av deras försörjningslinjer bröstar Saudiarabien och Turkiet upp sig militärt. På lördagen meddelade Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglu att de båda länderna är beredda att sätta in marktrupper mot Islamiska Staten (IS) i Syrien.

– Om det finns en strategi (mot IS) så kan Turkiet och Saudiarabien inleda en markoperation, sade Çavusoglu till turkiska medier, enligt AFP.

"Strategisk katastrof"

Mellanösternanalytikern Per Jönsson säger att Turkiet har mycket stor kapacitet att gå in i Syrien, men beskriver det som ett "turkiskt självmord".

– Det enda realistiska är att man går in med riktigt stora markstyrkor. Där har de ett betydande övertag. Men de måste ändå ha ett flygskydd och det får de inte, säger Per Jönsson till TT.

– Ryssarna kan skjuta ner allt som flyger över den syriska gränsen. Och Ryssland skulle göra det med ytterst stor tillfredställelse efter vad som hände i november, säger Jönsson och syftar på då Turkiet sköt ned ett ryskt stridsflygplan.

Aron Lund, författare till boken "Syrien brinner", är tveksam till att Turkiet verkligen ger sig in i kriget med marktrupper. Men han beskriver al-Assadregimens militära framgångar med stöd av Iran och Ryssland i norra Syrien som en "strategisk katastrof för regeringen i Ankara."

– Det kan egentligen bara vändas av att rebellerna får väldigt stark förstärkning eller att Turkiet går in militärt för att stötta upp dem. Det handlar om Turkiet kan acceptera nederlaget eller inte, säger han.

Artilleribeskjutning

På lördagen inledde Turkiet artilleribeskjutning mot områden i Aleppoprovinsen som kontrolleras av kurdiska styrkor. Enligt det brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet var ett av målen en militärflygplats, som tidigare hölls av islamistiska rebeller.

– Vi kommer att vedergälla varje steg (som de kurdiska styrkorna tar), sade den turkiske premiärministern Ahmet Davutoglu i ett nyhetsinslag som sändes av statlig turkisk tv, enligt Reuters.

Samtidigt hotade han med att "vidta samma åtgärder i Syrien som vi tog i Irak och Qandil", med hänsyftning på Turkiets flygbombningar av PKK-gerillans fästen i norra Irak förra året.

Det amerikanska utrikesdepartementet har i ett uttalande uppmanat Turkiet att upphöra med beskjutningen.

Saudiska markstyrkor

Saudiarabien, som beslutat skicka stridsflyg till den turkiska flygbasen Incirlik, meddelade på fredagen att landet ska sätta in specialstyrkor i Syrien för att utbilda och organisera rebeller inför ett planerat återtagande av IS-fästet al-Raqqa. Samtidigt förbereder den syriska regimen en offensiv mot staden, uppger en militärkälla för nyhetsbyrån Reuters.

Rysslands premiärminister Dimitrij Medvedev har varnat för att om arabiska styrkor ansluter sig till kriget i Syrien, så kan detta utlösa "ett nytt världskrig".

– Amerikanerna och våra arabiska samarbetspartners måste överväga detta väl: vill de ha ett permanent krig? sade han till tyska Handelsblatt i veckan.

Men Saudiarabiens militära förmåga bedöms vara mycket svag.

– De har helt enkelt inte en krigsorganisation som fungerar för att utföra komplicerade stridsoperationer, säger Per Jönsson.