Fakta: Dödliga attacker

Minst 89 personer har dött efter attacker i Syrien på fredagen, uppger det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) enligt AFP.

57 ska ha dött under regimens raketattacker i staden Douma, öster om huvudstaden Damaskus.

I Aleppo ska 32 civila, av dem 12 barn, dödats i flygattacker utförda av regimen eller ryska flygplan, enligt SOHR.

Källa: TT.

Fakta: Bashar al-Assad

Född i Syriens huvudstad Damaskus 11 september 1965. Är utbildad till ögonläkare i London.

Övertog makten år 2000 när fadern Hafiz al-Assad dog, men familjen har varit med och styrt Syrien sedan Baathpartiet erövrade makten 1963.

Trots hopp om att han skulle införa ekonomiska och politiska reformer har Bashar al-Assad i stort sett fortsatt i faderns auktoritära spår.

Vapenvila i Syrien, återupptagna samtal mellan oppositionen och regimen samt nya val. Det är målet efter att representanter från 17 länder samt FN och EU träffats för samtal om konflikten i Wien på fredagen.

– Det finns punkter vi är oeniga om. Men vi har gjort tillräckliga framsteg för att mötas igen, samma konstellation, om två veckor, säger Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius, enligt AFP.

I ett gemensamt uttalande efter mötet uppmanar parterna FN att sammankalla oppositionen och regimen för början på en politisk process som ska leda till en trovärdig, sekulär och inkluderande regering.

Oenigt om al-Assad

Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier säger att de ska försöka få till stånd en vapenvila de närmaste veckorna men att de inte har lyckats komma överens om al-Assads öde.

– Den största oenigheten är angående herr Bashar al-Assads framtida roll, säger Fabius.

USA:s utrikesminister John Kerry ser diktatorn som ett hinder för att inbördeskriget ska kunna avslutas. Hans kollegor från Ryssland och Iran håller inte med om detta.

Enligt Vita huset kommer USA skicka färre än 50 militärer från specialstyrkorna till Syrien för att bekämpa extremiströrelsen Islamiska staten (IS). Kerry säger att det är ett sammanträffande att beskedet kommer samma dag som samtalen ägde rum.

Militära rådgivare

En tjänsteman uppgav tidigare för nyhetsbyrån Reuters att det rör sig om 20-30 militära rådgivare. De ska stationeras i kurdiskkontrollerat område i norra Syrien.

Enligt tjänstemannen speglar beslutet en strategi att stärka den moderata oppositionen i Syrien.

– USA har märkt att dess tidigare strategi mot IS inte har lyckats och att ryssarna gör väldigt mycket i Syrien. USA känner sig tvingat att göra någonting också, säger Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan till TT.

Men den republikanske senatorn John McCain kritiserar beslutet och menar att det är för lite för att besegra IS.

Flygattacker

Amerikanerna kommer troligtvis att bistå militära ledare i landet med taktik, delta i räder och hjälpa till att styra flygattacker, tror Hallenberg.

– Experterna säger alltid att om det finns någon på marken som kan indikera vart fienden befinner sig blir det mycket mer effektivt.

En högt uppsatt Mellanösternkälla, med kännedom om Irans förhandlingsposition, uppger att Iran kan tänka sig en sexmånaders övergångsperiod för Syrien, där al-Assads öde slutligt avgörs i ett val. Det tror Mellanösternkännaren Per Jönsson är möjligt att genomföra i de områden som al-Assad kontrollerar.

– Alla vill att Syrien ska hålla samman och att Islamiska staten (IS) eller andra grupper inte tar över. Iran och Ryssland vill ha kvar sina intressen i Syrien, men jag tror inte att de hänger upp sig vid familjen al-Assad. Han kan nog offras och få ett vackert hus i Ryssland.