Fakta: Protesterna i Frankrike

Protesterna mot de föreslagna arbetsmarknadsreformerna har stundtals varit våldsamma och strejker har pågått i flera månader. Regeringen har dock efterhand mildrat förslagen, vilket näringslivet kritiserat.

I det aktuella förslaget behålls 35-timmarsveckan, men företag kan förhandla med lokala fackföreningar om att införa både längre och kortare veckor. Företagen får också större frihet att minska löner. Större frihet att förhandla om sådant som semestrar och föräldraledighet ingår också i paketet.

President François Hollande hävdar att förslagen ska göra arbetsmarknaden mer "flexibel" och skapa fler jobb, men kritiker hävdar att reformerna urholkar anställningstryggheten. Internationella valutafonden (IMF) stöder presidentens åsikt.

I början av maj beslutade regeringen att använda en specialparagraf i konstitutionen för att tvinga igenom lagen utan föregående omröstning i parlamentet.

Källa: TT Nyhetsbank, BBC News.

Tre månader med strejker har utvecklats till vad medier beskriver i krigstermer. Både aktivister och poliser skadades på tisdagen sedan myndigheterna försökte köra bort strejkvakter vid ett raffinaderi utanför Marseille.

Enligt fackliga CGT har strejkerna spridit sig till samtliga åtta raffinaderier i Frankrike. Sex av dem har helt stoppat utförseln eller genomfört drastiska neddragningar. Oljejätten Total äger fem av anläggningarna och dess vd hotar nu med att "se över" bolagets investeringsplaner.

Tankar i Belgien

Blockaderna har lett till att bränslet är helt slut på en femtedel av landets cirka 12 000 bensinstationer, och ransonering har införts. För 24-årige lastbilschauffören Amazigh är utvägen att tanka i Hertain i Belgien.

– Utan bränsle kan vi inte arbeta. Här har jag fyllt upp för morgondagen och kan åka tillbaka till Lille, säger han om den franska staden som bara ligger kring två mil därifrån.

Även vanligtvis fackföreningsvänliga vänstermedier rasar mot effekterna. "Kan CGT få landet att stå still? frågar tidningen Liberation över hela förstasidan medan premiärminister Manuel Valls varnar fackföreningen för att försöka strypa bränsletillförseln.

– Nu får det vara nog, säger han i samband med ett besök i Israel.

President François Hollande anser att ett "dödläge orsakat av en minoritet" är oacceptabelt.

Fransmän emot

Men CGT-chefen Philippe Martinez har inga planer på att ge upp med mindre än att regeringen skrotar reformplanerna. Han säger i en intervju att de flesta fransmän är emot dem.

Fackförbund har också utlyst strejker i hamnarna och järnvägarna i protest mot regeringens reformförslag. En strejk i Paris tunnelbana och pendeltågstrafik från den 2 juni är också planerad. Dagen efter har fackföreningar på flygplatser hotat med strejker, bara två veckor innan fotbolls-EM med besökare från när och fjärran.

Philippe Martinez säger att regeringen "spelar ett farligt spel" genom att inte lyssna på kritikerna. Premiärminister Valls kontrar med att facket har tagit "konsumenter, ekonomin och näringslivet som gisslan".

– Det är inte demokratiskt, säger han.