Fakta: Olika varningar

En klass tre-varning innebär mycket extremt väder som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

En klass två-varning utfärdas för väder som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

En klass ett-varning kan innebära vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Källa: SMHI

– Det kan ge översvämningsproblem på utsatta ställen. Fastigheter kan vara i fara och vägar kan påverkas, säger Sandra Andersson vid SMHI.

Klass två varningar är utfärdade för Norrbottens läns inland och kustland. För Västerbottens och Jämtlands län samt Dalafjällen gäller klass ett varning, den lägre nivån. Samtidigt råder risk för gräsbrand på torra platser även i snösmältningslänen.

I landets södra halva finns goda möjligheter för helglediga att tillbringa dagen utomhus under en strålande sol och i behagliga sommartemperaturer. I både Malmö, Göteborg och Stockholm väntas temperaturerna landa på 20 grader vid lunchtid.

I den norra halvan av landet blir det något svalare: 16 grader i Östersund, 14 i Umeå, 13 i Luleå och åtta grader i ett mulet Kiruna vid middagstid.

– Längst uppe i norr har man redan fått in lite kallare luft. Det blir inte kallt men lite mer normala temperaturer, säger Sandra Andersson.

I början på nästa vecka väntas vattenflödena i norr mattas av samtidigt som sommarvädret i söder håller i sig i ytterligare några dagar.