Fakta: Nordkorea

Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948, sedan Korea delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupationszon efter andra världskriget.

Ett inbördeskrig mellan Nord och Syd rasade 1950–53, sedan nordkoreanska trupper korsat gränsen och gått till anfall.

De båda länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstillestånd råder fortfarande. En fyra kilometer bred demilitariserad zon skiljer de båda länderna.

Den officiella ideologin i enpartistaten Nordkorea hyllar nationellt oberoende och självtillit. I praktiken har det inneburit isolationism, förtryck och svält.

Diktatorn Kim Jong-Un tog över ledningen i Nordkorea när fadern Kim Jong-Il dog i december 2011. Denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung.

Västvärlden försöker med olika straffåtgärder hindra Nordkorea att utveckla kärnvapen.

Nordkorea har en befolkning på omkring 25 miljoner invånare.

Källa: Nationalencyklopedin.

Fakta: Nordkoreanska kärnvapenprov

Hittills har Nordkorea genomfört fyra bekräftade underjordiska kärnvapentester.

2006 utförde Nordkorea sitt första underjordiska kärnvapenprov, följt av ett 2009, 2013 och det senaste i januari i år.

Alla tester har genomförts på samma plats, där även dagens skalv inträffade.

FN:s säkerhetsråd samlades på fredagen för att försöka enas om hur Nordkorea ska förhindras från att bli en kärnvapenmakt. Franske FN-ambassadören François Delattre sade till reportrar att han kommer att kräva att rådet arbetar fram en ny resolution om sanktioner mot Nordkorea.

– Vi bedömer det som att nya sanktioner är oumbärliga, sade han innan han skyndade in på mötet som hålls bakom stängda dörrar.

USA:s president Barack Obama sade dessförinnan att han inte kommer att gå med på att Nordkorea är en kärnvapenstat. Även han underströk att ytterligare åtgärder, såsom sanktioner, kommer att riktas mot Nordkorea.

FN-chefen varnar

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon inskärpte att FN:s säkerhetsråd måste agera kraftfullt för att förhindra att krisen eskalerar.

Kärnvapenprovet upptäcktes när seismisk aktivitet med en magnitud på över 5,0 registrerades i närheten av den nordkoreanska testplatsen Punggye-ri. På platsen har Nordkorea genomfört fyra tidigare kärnvapenprov. På fredagsmorgonen svensk tid bekräftade Nordkorea att det rör sig om en provsprängning, rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till statlig nordkoreansk tv. Testet beskrivs som "lyckat".

– Våra kärnvapenforskare har genomfört ett kärnvapentest av en nyligen framtagen stridsspets på landets moderna testplats, meddelade statligt kontrollerad tv.

Följer tidigare mönster

Jeffrey Lewis, chef för Östasienprogrammet för ickespridning vid Middlebury institute of International Studies i Monterey i USA, säger till TT att laddningen uppskattningsvis är något kraftigare än den bomb USA släppte över Nagasaki i slutet av andra världskriget.

– Det är antagligen det kraftigaste testet hittills. USA:s uppskattning av magnituden är 5,3, vilket motsvarar 20–30 kiloton, säger han.

Sydkoreanska experter bedömer styrkan till tio kiloton, vilket i sådana fall ändå är den kraftigaste laddning som Nordkorea detonerat.

Kan skapa friktion med Kina

Provsprängningen kan skapa friktion mellan Nordkorea och grannen Kina, tror Scott Snyder vid den amerikanska tankesmedjan Council of Foreign Relations.

"Relationerna kommer att bli allt mer spända. Relationen är redan problematisk", skriver han i ett mejl till TT.

Enligt Snyder kan Kina komma att se Kim Jong-Un som en destabiliserande faktor i regionen och ett problem för nationella säkerhetsintressen i Kina.

"Det kan i teorin möjliggöra för Kina att söka en väg som innebär ett större samarbete med USA och Sydkorea, för att göra det så pass kostsamt för Nordkorea att de tvingas ändra bana när det gäller ansträngningarna i kärnvapenutvecklingen", skriver han.

Flera FN-sanktioner

Sedan Nordkorea började med sina kärnvapenprover 2006 har landet blivit föremål för fem FN-sanktioner. Förutom kärnvapentesterna har landet också genomfört ett flertal kritiserade robotuppskjutningar, både från land och för någon vecka sedan även från en ubåt.

På fredagen firar Nordkorea årsdagen av landets grundande 1948.