Fakta: Här var det varmast på lördagen

Varmast i landet klockan 8–17 lördag:

Målilla: 30,3

Norrköping, SMHI: 29,7

Malexander: 29,6

Horn: 28,9

Torpshammar: 28,6

Kolmården-Strömsfors: 28,4

Malmslätt: 28,4

Ullared: 28,2

Göteborg: 28,2

Kosta Mo: 28,1

Källa: SMHI

Fakta: Eldningsförbud

Räddningstjänsten, kommunen eller länsstyrelsen beslutar om eldningsförbud. Information ges ofta på kommunens eller räddningstjänstens webbplats.

Eldningsförbud innebär att man inte får använda öppen låga utomhus. I vissa kommuner tillåts användning av fasta grillplatser på allmänna platser. Grillplatserna är ofta byggda i betong eller sten.

Det går också att använda egna grillar som står på ben. Engångsgrillar kan lätt orsaka bränder.

Källa: dinsakerhet.se

Länsstyrelserna i Stockholm och Uppsala samt Region Gotland införde eldningsförbud från och med klockan 16 på lördagseftermiddagen. Värmeböljan och torra marker riskerar nämligen att en liten brand snabbt kan bli svårkontrollerad, skriver Storstockholms Räddningscentral i ett pressmeddelande. Eldningsförbud gäller också i Kronobergs län.

Risk för skogsbrand är stor eller lokalt mycket stor i främst östra Götaland och Svealand samt delar av södra och mellersta Norrland. Där uppmanas allmänheten att vara mycket försiktig vid grillning eller eldning, om eldningsförbud inte redan införts.

Värmeböljan har däremot omslutit precis hela landet. Den högsta temperaturen på lördagseftermiddagen noterades i Målilla: 30,3, grader. Men sommarens högsta temperatur är från midsommardagen, då just Målilla hade 31,8 grader.

– Men det är på gränsen till att bli nytt säsongsrekord. I morgon blir det nog kring 30 grader, säger Lisa Frost, meteorolog vid SMHI.

En normal högsommartemperatur brukar vara drygt 20 grader i Götaland och Svealand, och mellan 15 och 20 i norra Sverige. Nu blir det i stället temperaturer mycket över det normala fram till och med måndag.

– Och när det är så varmt ökar risken för värmeåskväder. Men det kan ju vara svalkande med en regnskur på eftermiddagen, säger Lisa Frost.