Värmerekord

Varmaste temperaturenuppmätt i Indien: 51 °C  i Phalodi, Rajasthan den  19 maj 2016.  

Varmaste temperaturen uppmätt någonsin: 5 6,7 °C  i Furnace Creek i Death Valley, Kalifornien den 10 juli 1913.

Varmaste temperaturen uppmätt i Sverige:  38°C dels i Målilla i juni 1947 och dels i Ultuna i juli 1933.

Källa: SMHI och Indiens meteorologiska institut.

Med över 51 grader Celsius har Indien satt nya rekord för högsta uppmätta temperatur, mitt under den förödande värmebölja som har härjat i landet i flera veckor.

Hundratals har dött till följd av värmen och jordbruket har i princip stannat upp i fler än 13 provinser, då det råder extrem torka. Enligt indiska dagstidningen The Indian Express tvingar situationen tiotusentals små jordbrukare att överge sin mark och flytta in till städerna. Men det har också lett till en oroväckande ökning av antalet självmord.

►LÄS MER:  Torkan plågar Indiens befolkning

I åtta distrikt endast i regionen Marathwada, har självmordsstatistiken passerat svindlande 400 självmord på drygt fyra månader under 2016, 92 fler än samma period förra året.

Huvudorsakerna till självmorden är enligt statstjänstemän missväxt och ökade skulder.

Indiens meteorologiska institut varnar för fortsatt värmebölja under nästa veckan i centrala och nordvästra Indien.Institutet ger klimatförändringarna skulden för de stigande temperaturerna, som noterats de senaste 15 åren.

– Den främsta orsaken är överdriven användning av energi och utsläpp av koldioxid. aktorer som urbanisering och industrialisering också har bidragit till den globala uppvärmningen fenomen. Jag tror liknande trend kommer att fortsätta i Rajasthan i framtiden, säger Dr Laxman Singh Rathore, generaldirektör vid Indiens meteorologiska institut, till The Times of India.

Nu väntar Indien det årliga monsunregnet som för med sig lägre temeraturer. Men även den har tidigare år lett till dödsfall då människor blivit och tiotusentals evakueras varje år från sina hem.

►LÄS MER:  Värmerekord i norra Indien