FAKTA: HÄR FINNS HJÄLP

Om du går med självmordstankar är det viktigt att du berättar för någon.

Vill du inte tala med någon närstående kan du ringa en telefonjour. Du får vara anonym.

Exempel på telefonlinjer:

Nationella hjälplinjen: 020-22 00 60.

BRIS: 116 111.

Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Självmordsupplysningen: Här kan man chatta vardagar mellan 19–22.

Källa: Vårdguiden 1177.se

Mellan 2010 och 2014 omkom 76 obehöriga som befann sig på banområden. Under samma period rapporterades 391 självmord och/ eller självmordsförsök, skriver SVT Nyheter

För att minska antalet dödsolyckor på spåren lanserar Trafikverket i Västra Götaland för första gången ett pilotprojekt med värmekameror på banområden, men även stängsel som ska försvåra för passerande över spåren i Lerum och i Skövde. 

►LÄS MER: Polisen: Ung person hoppade framför tåg – vittne började filma

De nya värmekamerorna skall ge Trafikverket möjligheten att se och mäta hur många som faktiskt korsar spår på ett farligt sätt. 

– Syftet är enkelt: Vi vill få en bild av hur mycket spårspring vi har i området och med kamerans hjälp minimera spårspringet som är ett stort problem för Trafikverket, säger Christer Ahlin på Trafikverket i Västra Götaland till Metro. 

Värmekameran registrerar om något rör sig därefter analyseras bilderna för att kontrollera om personerna på spåret är banarbetare eller om de är obehöriga. 

– Vi vill verkligen poängtera att det är förenat med väldigt stora risker att ta genvägen över spåren, säger Christer Ahlin, enhetschef järnväg på Trafikverket Väst.

►LÄS MER: Uppmaningen på bron i Stockholm: ”Hoppa här”