Etiska rådet för marknadsundersökningar

Om du anser att en viss marknadsundersökning bryter mot ICC/ ESOMARS Internationella regler för marknadsundersökningar eller allmänt anser att marknadsundersökningen utförts på ett felaktigt eller oetiskt sätt kan du få ärendet prövat av ERM genom att göra en anmälan. Läs mer på www.etiskaradet-erm.se.

Källa: SMIF

2014 skrev Metro om sms som skickades ut från en anonym sajt på nätet – nu har dessa sms börjat dyka upp på nytt. 

Så här står det i sms:t:

"DittVal.info Valjarundersokning: Vilket parti skulle du rosta pa om det var val idag? Svara V/S/MP/SD/M/C/L/KD/ANNAT eller VET EJ. Tack"

►LÄS MER: Här är historien bakom de skumma valsms:n


På sajten DittVal.info framgår inte vem som är avsändare. Det står att undersökningarna görs "ideellt" men inte vilken grupp som står bakom.

– Det är väldigt allvarligt att en aktör påstår sig göra en undersökning utan att redovisa vilka de är och inte är transparenta med hur de arbetar, säger Karin Nelsson, ordförande i intresseorganisationen Svenska marknadsundersökningsföretag (SMIF).

►LÄS MER: Bluffar och kopierat material göder de anonyma viralsajterna


Enligt Nelsson ska det vara tydligt för den som svarar på en undersökning vem som är avsändare, hur resultatet kommer att användas och att man är anonym.

– Det är ett viktigt redskap i en demokrati, så att det inte bara är politiker, företagsledare eller andra beslutsfattare som får komma till tals. Vi som jobbar med undersökningar är beroende av att folk ställer upp och svarar och då är det viktigt att man som respondent alltid kan känna sig trygg, säger Karin Nelsson på SMIF.

DittVal.info är inte medlemmar i SMIF. 

►LÄS MER: De äger de stora Facebooksidorna – egentligen

Sajten har dykt upp i flera olika skepnader sedan starten – till exempel DittVal.org och Marknadsinsikt.com. Sedan Metro skrev om de skumma val-sms:n 2014 har båda de högerextrema sajterna Avpixlat och Exponerat valt att avpublicera texter där "undersökningarna" förekommit.

Metro har sökt personen bakom sajten.